Obravnava bolnikov na enem mestu

»Naložba prinaša sodobno urejen urgentni center s hitro obravnavo bolnikov na enem mestu,« je zadovoljna direktorica Splošne bolnišnice Novo mesto Mira Retelj. Ob tem bodo omogočili tudi bistveno boljše možnosti diagnostične in terapevtske obravnave. »Urgentni center bo sodobno opremljen, tako da gre za res veliko pridobitev,« pravi Retljeva. Urgentne službe namreč zdaj delujejo na različnih lokacijah – prehospitalna enota v zdravstvenem domu ter internistična in kirurška urgenca v dveh bolnišničnih stavbah. »Z novo urgenco bomo združili vse tri lokacije, zagotovili bomo tudi konziliarno službo drugih strok,« dodaja.

V okviru novega prizidka kirurške stavbe bodo tako zgradili klet in pritličje, slednje bo v celoti namenjeno urgentnemu centru, v kleti pa so predvideni prostori za reševalno postajo, garderobe, sanitarije in nekatere druge pomožne prostore za zaposlene. »Kletna etaža je tudi zametek še ene nad urgentnim centrom, kjer bo skupna intenzivna terapija – kirurška in internistična,« napoveduje Retljeva. Za zdaj jim v Novem mestu za omenjeno etažo še ni uspelo pridobiti sredstev, a želijo si, da bi objekt nadgradili med gradnjo urgentnega centra, da ne bi imeli v prihodnje še enega gradbišča.

Pogodbo z izbranim izvajalcem nove urgence, idrijskim Kolektor Kolingom, bodo sicer podpisali prihodnji teden, ko se gradnja tudi začenja, dela bodo predvidoma končana jeseni prihodnje leto. Med gradnjo bo spremenjen tudi prometni režim, obstoječi vhod v kirurško stavbo bo zaprt, dovoz za reševalce in druge urgentne primere bodo zagotovili na zahodni strani stavbe, drugi pa bodo morali vstopiti pri vhodu v porodnišnico.