Njegova ideja sicer ni prav nič sporna, saj bi se tako zgodilo prvič, da bi se resnično najboljši kolesarji udarili tako za rožnato, rumeno in rdečo majico, ki si jih nadenejo zmagovalci Gira, Toura in Vuelte. A je ideja, pa čeprav podprta z mikavnim in zajetnim evrskim zneskom, na meji uresničljivega, sploh če pogledamo, za kako zahtevne etapne dirke gre. Ali prevedeno: kolesar bi med majem in septembrom tako vrtel pedala kar 70 tekmovalnih dni in prevozil več kot 10.000 kilometrov. Za nameček so posamične etape dolge več kot 200 kilometrov in vodijo čez strme prelaze, kolesarji pa so po koncu katerekoli izmed tritedenskih največjih dirk že pošteno izmučeni in je vrtenje pedal naslednjih nekaj dni ali tednov zadnje, na kar pomislijo.

Pa poglejmo, kaj bi ideja mogotca, če bi jo izvedli letos, dejansko pomenila. Dirka po Italiji je bila na sporedu med 9. majem in 2. junijem, dirka po Franciji med 5. in 27. julijem ter dirka po Španiji med 23. avgustom in 14. septembrom. Na prvi pogled se sicer zdi, da je premora med dirkami dovolj, a motivirati najboljše, da bi imeli kar štiri vrhunce sezone – upoštevaje še svetovno prvenstvo kot piko na i – je misija nemogoče, kaj šele, da bi bili na vseh dirkah vrhunsko pripravljeni in v igri za končno zmago.

Ali je ponudba dovolj mikavna, da bo pritegnila nekaj najboljših, bodo pokazali prihodnji tedni ali meseci, se pa zdi, da je premožneš na trnek ujel že prvo žrtev, svojega delojemalca, Španca Alberta Contadorja, ki je napovedal, da bo prihodnje leto kolesaril tako na Giru kot Touru in bi bil tako že blizu dodatnemu milijonu na računu. Toliko bolj, ker mu izkušenj z Vuelto ne manjka; letos je namreč slavil zmago.