Praznik kostanja

V Izoli bo praznik kostanja sredi novembra, sredi tega meseca, točneje 18. oktobra, pa bo tam praznik izolskega čudeža in mednarodna veslaška regata.

Tudi v sosednjih krajih, še posebej Opatiji, bo ta mesec v znamenju kostanja, saj bodo tamkajšnje restavracije in hoteli ponujali najrazličnejše jedi iz kostanja. Da je Marunada prav posebno doživetje, dokazuje tudi dejstvo, da je znani britanski časnik Guardian uvrstil to prireditev med najboljših deset evropskih gastronomskih festivalov, ki jih enostavno morate obiskati.

Dnevi tartufov v Istri

Začelo se je v ponedeljek, ljubitelji tartufov pa bodo na svoj račun prišli do konca novembra. Nekakšno središče vsega dogajanja v zvezi s tartufi je Motovun oziroma manjši kraj v bližini – Livade. Tam bodo predstavili najrazličnejše izdelke in jedi s tartufi, katerih glavna nahajališča so v tako imenovanem v trikotniku med Pazinom, Bujami in Buzetom, še posebej dobro pa uspevajo v dolini reke Mirne in v Motovunskem gozdu. Zdaj se začenja vrhunec najbolj cenjenega in najdražjega, znamenitega belega tartufa.

Pogačarjev trg za gurmane,Lucija za zdravje

Odprta kuhna organizira 1. festival piva in burgerja. Prireditev bo v soboto, 18. oktobra, na glavni ljubljanski tržnici, natančneje na Pogačarjevem trgu. Teden dni kasneje bo na isti lokaciji enodnevni sejem čokolade Čokoljana. Na tem prav posebnem sejmu za sladkosnede bodo svoje izdelke prodajali priznani izdelovalci čokolade, pa tudi manjše butične čokoladnice in slaščičarne.

To soboto vas pred zdravstvenim domom v Luciji pričakujejo na prireditvi Skupaj delamo za zdravje. Če še niste povsem odločeni, naj zgolj navedemo nekaj točk iz bogatega programa: meritve holesterola in krvnega sladkorja, jutranja telovadba, poseben test hoje na dva kilometra, zdravstveni kotiček, nordijska hoja, tržnica, otroški kotiček…

Vabljeni tudi v Rogatec. Ta petek se lahko udeležite kostanjevega piknika ter popoldne preživite v družbi Tamburašev, Folklorne skupine Rogatec in Štajerskega vala, dan kasneje pa se boste pod mentorstvom Vide Antolinc lahko učili pletenja iz ličja in si izdelali torbico ali podstavke.val