Za sodelovanje v Zaposlitvenem klubu se lahko prijavijo mladi, stari med 20 in 29 let, ki so samoiniciativni in pripravljeni na intenzivno timsko delo, imajo čas vsak torek (oz. drug vnaprej določen dan) med 16. in 18. uro, ter jim ni problem poleg srečanj vsaj še 2 uri na teden aktivno sodelovati, predlagati, organizirati, sestankovati, se učiti in iskati delo.

Klubi potekajo tako, da v štirih mesecih v skupini 10 do 15 mladih, ki jih koordinira vodja kluba, izpili svoj CV do pro nivoja s pomočjo izkušenih kadrovikov, izdela karierni načrt, se sreča z vsaj tremi potencialnimi delodajalci, obišče Si.mobil z možnostjo prakse v »shopu«, sodeluje v simulaciji zaposlitvenih razgovorov s kadroviki, dobi nove izkušnje pri organizaciji, promociji, komunikaciji, podjetnosti in razširi svojo socialno mrežo.

Alen Štefanec, ki je diplomiral iz smeri telekomunikacij in se je Zaposlitvenega kluba udeleževal v prejšnji sezoni, je o svoji izkušnji povedal: »Ker klub deluje prostovoljno, na koncu ostanejo le resne osebe, s katerimi lahko izmenjuješ informacije in znanje. Vsak doprinese nek svoj pogled in svojo mrežo poznanstev, s katerimi lahko pomaga drugim in obratno. Tako smo imeli npr. interna izobraževanja o pisanju spremnega pisma, Video CV-ja, delavnice retorike in prepričljivega nastopanja.« Hkrati vsem iskalcem zaposlitve svetuje, da čim več mrežijo in obiskujejo dogodke, kjer lahko osebno govorijo z delodajalci in zaposlenimi v podjetju. »Sam sem ravno preko mreženja in dogodka IAESTE Firmenshuttle prišel v kontakt z delodajalcem v Avstriji, ki me je nato tudi zaposlil,« je svojo pot do zaposlitve opisal Štefanec.

Prijave za prvi sklop zaposlitvenih klubov se zbirajo od danes do 12. oktobra na spletni strani www.orto.si/zurzrazlogom. Ti zaposlitveni klubi bodo ob zadostnem številu prijavljenih delovali od oktobra 2014 do januarja 2015 v Ljubljani, Mariboru, Kopru, Zagorju ob Savi, Postojni, Novem mestu, Črnomlju, Škofji Loki, Brežicah, Murski Soboti in Slovenj Gradcu. Zavod Nefiks bo udeležence letošnjih klubov izbral do 18. oktobra, saj bo prvo srečanje po lokalnih krajih že 21. oktobra.

Razpis za drugi, spomladanski sklop zaposlitvenih klubov pa bo odprt od 5. do 17. januarja, in sicer v Ljubljani, Mariboru, Kranju, Gornji Radgoni, Ravnah na Koroškem, Celju, Piranu, Novem mestu, Kočevju. Klubi drugega kroga bodo ob zadostnem številu prijav delovali od februarja do maja 2015.