»Nek tip mi je dejal, da bi bila lepša s hidžabom (z drugimi besedami, da bi bila lepša, če bi se pokrila in ne bi bila več heretik). Nekdo drug me je vprašal, če bi se poročila z njim,« je na svojem blogu Lawfare Williams napisala preiskovalka na inštitutu Brookings, ki je več let preiskovala verski ekstremizem in Bližnji vzhod, preden je ugotovila, da bi bila dobra ideja prebrati Koran.

Ko ga je prebrala, je v njem našla odgovore o morali in veri, ki jih je iskala že od otroštva. Pred tremi leti je zato sprejela muslimansko vero in se zelo hitro znašla v položaju, ko mora neprestano braniti svojo vero zaradi ekstremistov, ki so vir nasilja.

Prejšnjo sredo je opazila, da je na twitterju postal priljubljen hashtag #MuslimApologies, pod katerim se muslimani po celem svetu, naveličani opravičevanja za nasilje, za katerega niso krivi, začeli na sarkastičen način opravičevati za prav vse: od sage Somrak do tega, da Pluton ni več planet. Williamsova se je nemudoma pridružila in tvitnila: »Žal mi je, da sem prebrala Koran, da bi izvedela kaj več o urjenju za teroriste, kar se je zaključilo s spreobrnitvijo v muslimansko vero. #MuslimApologies #Sorrynotsorry«

Samo nekaj trenutkov kasneje je bil njen profil poln novih sledilcev (s 40 na 7000) in njihovih sporočil. Njeno objavo so retvitali kar 12 tisočkrat. Ko je ugotovila, kaj se dogaja, ji vse skupaj ni bilo niti malo všeč – njeni sledilci so bili namreč podporniki Islamske države. Kljub jasni opredelitvi, da ne podpira Islamske države, je bilo prepozno. Podporniki IS ji sporočajo, da je na Bližnjem vzhodu »slavna« in da njeno zgodbo o spreobrnitvi v muslimansko vero uporabljajo v svojo korist.

»Namesto twitterja se raje lotite branja Korana. Moje življenje je postalo boljše. Mogoče se bo enako zgodilo vam, če se ga boste potrudili razumeti,« je še dodala obupana svetlolaska.