Podjetje ASO, ki sodi v sklop francoske medijske skupine Editions Philippe Amaury EPA, pod njeno okrilje pa sodijo kolesarske dirke po Franciji (Tour de France), Španiji (Vuelta a Espana), od Pariza do Nice, pa tudi reli Pariz-Dakar, je v minulih letih nekaj začetnih etap francoske pentlje že izpeljala v bližnjih državah Francije.

Letos je Tour v 101. izvedbi gostoval tudi v Angliji, kjer je požel veliko zanimanje, pred tem pa je kolesarska karavana zapeljala tudi v Nemčijo, Nizozemsko, Belgijo, Irsko, Švico, Španijo in Luksemburg. Tudi v prihodnje dirka ostaja na evropskih tleh, njen selitve na druge celine pa ne načrtujejo.

Po koncu letošnjega spektakla so se francoski organizatorji sešli s tajskimi partnerji, vendar pa ni bilo govora o selitvi slovite dirke v Azijo, temveč so se, kot so naknadno sporočili iz omenjenega francoskega podjetja, pogovarjali zgolj o tem, da bi na Tajskem pripravili enodnevni kolesarski kriterij, po vzoru kriterija Saitama, ki ga pripravljajo z blagovno znamko Tour de France na Japonskem in na katerem nastopajo tudi nekateri največji protagonisti Toura. Gre torej bolj kot ne za ekshibicijsko promocijo kolesarstva brez večje tekmovalne vrednosti. Kolesarji pa, denimo, na takšnem kriteriju lahko nosijo majice, ki so jih osvojili na Touru.

Tajski organizatorji, gre za tamkajšnje turistične predstavnike, pa so v četrtek bombastično napovedali selitev največje kolesarske dirke na svetu kar k njim. Tajci bi želeli gostiti Tour, in to nekaj etap, če ne prihodnje leto pa leta 2016. "Še vedno se pogovarjamo. Ne vemo, koliko etap bomo imeli, eno, dve ali celotno tekmovanje. O tem se moramo še pogovoriti in dogovoriti. Tajska je odlična lokacija za tako prestižno dirko, da ne omenjam, da je kolesarstvo tu izjemno priljubljeno," je povedal Thawatchai Arunyik, vodilni predstavnik tamkajšnje turistične organizacije TAT in eden izmed tajskih pogajalcev.

A je bilo očitno na teh pogovorih nekaj izgubljeno v prevodu. Predstavnik ASO je za britansko tiskovno agencijo Reuters potrdil, da se pogovarjajo s Tajci, vendar pa se pogovori ne nanašajo na širitev ali selitev Toura na Tajsko. Francozi so lahko pomirjeni. Večina etap te slovite tritedenske preizkušnje bo še naprej v Franciji, sklepna etapa tradicionalne francoske pentlje pa bo tudi v prihodnje na Elizejskih poljanah v Parizu.