Nastop Saša Bertonclja v kvalifikacijah svetovnega prvenstva v Nanningu na Kitajskem je bil tako prepričljiv, da je za izvedbo prejel več kot devet točk, končna ocena 15,558 točke pa je bila včeraj najvišja med vsemi 121 nastopajočimi. Danes se bo na paradnem orodju slovenskega telovadca predstavilo še nekaj najboljših svetovnih telovadcev, toda čudeža, da bi ga prehitelo osem tekmovalcev, ne gre pričakovati. Škofjeločan je v kvalifikacijah izvajal sestavo z izhodiščno oceno 16,5 točke.

»Ne vem, res ne vem, kako mi je to uspelo. Če bi me kdo gledal, kaj sem te dni počel na treningih, in potem včerajšnji nastop, ne bi verjel. A na tekmi mi je šlo super. Takšne predstave na treningih ne morem pokazati, ker se težko tako zberem, na tekmi pa stisnem in s pomočjo adrenalina očitno gre. Težko je, a nekako sem se zadnje čase naučil dobro prenašati te pritiske velikih tekmovanj,« se je po uspešnem kvalifikacijskem nastopu na široko smejalo Sašu Bertonclju, ki je o svojem kvalifikacijskem nastopu povedal še eno zanimivost: »Počutje je bilo dobro. Očitno je bila sestava zelo lepa na oko, tudi ocena je lepa, a v resnici lahko razkrijem, da sem skorajda padel s konja. Pri kolesu na enem ročaju me je skoraj zmanjkalo in sem že mislil, da je konec, saj so prej padale precej visoke ocene. Skorajda me je že imelo, da bi kar skočil dol, a na srečo vedno rad izpeljem zadeve do konca.«

Poleg Bertonclja sta v včerajšnjih kvalifikacijah nastopila še dva debitanta na SP, in sicer Žiga Šilc ter Peter Lampret. Šilc je na parterju prejel 14,300 točke, na preskoku pa 13,133, medtem ko je Lampret za nastop na bradlji po padcu zbral 12,366, na krogih pa 13,866. Oba sta zaostala za pričakovanji vodstva reprezentance.

»Sašev nastop je bil dober. V mojih očeh vaja ni bila popolna, saj je pri kolesu na eni roki naredil manjšo napako, tako da po njegovem nastopu nisem vedel, kako se bo razpletlo. A očitno sem sam bolj kritičen, kot so bili tokrat sodniki, in sem lahko z njim zelo zadovoljen,« je nastop svojega varovanca ocenil selektor reprezentance Sebastijan Piletič. »Tudi s preostalima fantoma ne morem biti nezadovoljen, četudi nista izpolnila ciljev. Petra je nekoliko zdelala trema, a ni telovadil slabo, Žiga pa je imel zaradi trdega parterja na treningu nekaj težav z doskoki, sicer bi lahko posegel blizu ocene 15,« je preostale slovenske nastope ocenil Piletič.

Najverjetnejši finalni nastop čaka Saša Bertonclja šele čez teden dni. Pred tem bosta ekipni finale in finale najboljših mnogobojcev. uš, sta