Že ob svojem ognjenem krstu v rokometni ligi prvakov proti Vardarju je Miha Zarabec navdušil Evropo z igro in desetimi zadetki (strel 15-10), zato ni čudno, da ga je EHF uvrstil v idealno sedmerko prvega kroga na položaju srednjega zunanjega igralca. »To je zame sicer lepo priznanje, toda verjemite, da bi ga takoj zamenjal za zmago proti Vardarju. Pričakoval sem, da bom dobro igral, a na koncu sem bil tudi sam presenečen nad svojo predstavo. Še posebno, ker je igranje v ligi prvakov nekaj popolnoma drugega kot v slovenski ligi ali katerem drugem evropskem pokalu. Vse je na višji ravni: kakovost, znanje, telesna moč... Skoraj vsi igralci so vrhunski, vseh šestdeset minut pa moraš biti zbran in maksimalen, če želiš biti opažen in uspeti,« pravi Miha Zarabec, ki je pred letošnjo sezono prišel v Celje iz Maribora Branika, kjer je igral dve sezoni, pred tem pa je bil dolga leta član matičnega kluba iz Trebnjega.

Niti deset zadetkov Trebanjca, ki bo v nedeljo prihodnji teden dopolnil 23 let, ni bilo dovolj za makedonski skalp. A tudi Zarabec je imel črne trenutke, saj je zapravil dve sedemmetrovki, pri čemer je bila usodnejša tista v 58. minuti, ko bi lahko izenačil na 26:26, vendar je 201 centimeter visok in 120 kilogramov težak naturalizirani Španec Arpad Šterbik ustavil njegov strel. »To je črna pika, ki je vrgla senco na mojo igro in deset zadetkov, s tem sem vse porušil. Nič ti ne koristi, če si dober 50, 55 minut, na koncu pa narediš napako in izgubiš. Vse smo imeli v svojih rokah, a smo pregoreli v preveliki želji po uspehu. V Vardarjevem golu je bil fantastični Šterbik, verjetno najboljši vratar na svetu. Žal so se tako meni kot soigralcem zaradi njega v odločilnih trenutkih zatresle roke. Pred tekmo smo si rekli, da se ga ne bomo ustrašili, a ko zagledaš takšno goro pred sabo, ni čudno, da se ti zatrese roka,« priznava 176 centimetrov visok in 76 kilogramov težak desnoroki organizator igre, ki je rokometno pot začel v Trimu in ki nadaljuje niz vrhunskih srednjih zunanjih igralcev, vzgojenih v Trimu (pred njim Sebastian in Staš Skube).

Čeprav je tekma z Montpellierem šele jutri popoldan, so pivovarji zaradi dolgega potovanja na relaciji Celje–Benetke–Pariz–Montpellier v francosko obmorsko mesto odpotovali že včeraj dopoldan, na cilj pa so prispeli šele pozno zvečer in seveda ostali tudi brez treninga. Pred obračunom z lani tretjeuvrščenim klubom v francoski ligi (zaradi poplav je voda malce ponagajala tudi tamkajšnji športni dvorani, ki sprejme 8000 gledalcev, zato igralci Montpelliera v tem tednu niso mogli opraviti vseh treningov) fant z vzdevkom Zaro – njegov oče Roman je rokometni trener – meni: »Njihova igra je izredno hitra, glavnina pa sloni na Slovencih. Glavni plus je zelo hiter prehod iz obrambe v (pol)protinapad, v katerem blesti predvsem Dragan Gajić, eden ključnih igralcev pa je tudi izjemni Jure Dolenec. Montpellier goji podoben slog igre kot mi. A ni mogoče primerjati francoske ekipe na domačem in tujem igrišču. Doma kaže en obraz, v gosteh povsem drugačnega, kot bi igrali v krču. Človek ima občutek, kot bi šlo za dve različni ekipi.«

V Montpellieru, evropskem prvaku iz leta 2003, lanskem finalistu pokala EHF (poraz proti Picku Szegedu z 28:29) in 14-kratnem prvaku Francije (nazadnje leta 2012), igra tudi pet Slovencev. V ekipi, katere letošnji proračun znaša 7,4 milijona evrov, so Gajić, Dolenec, Matej Gaber in Vid Kavtičnik nosilci igre, medtem ko je novopečeni očka Borut Mačkovšek še vedno poškodovan (koleno). V prvem krogu lige prvakov so Francozi gostovali v Nemčiji in proti Rheinu Neckarju izgubili kar s 24:35. »Pričakoval sem zmago Nemcev, a ne tako visoke. Povsem so razbili Francoze, ki na gostovanjih, tako kot sem prej dejal, kažejo precej slabše igre kot v domači dvorani. Mislim, da Rhein Neckar doma ne bo izpustil iz rok nobene točke. V posnetku sem si ogledal tako tekmo Rhein Neckar – Montpellier kot tisto med Čehovskimi medvedi in Veszpremom. Znova sem se lahko prepričal, da je naša skupina najtežja med vsemi štirimi,« ocenjuje Zarabec. Igralec s številko 23 na dresu priznava, da se za zdaj še ne počuti najbolj ugodno in lagodno pred novinarji in na novinarskih konferencah: »Bolje se počutim na igrišču, na novinarje pa se še privajam. Kmalu bo bolje.«

V generalki za ligo prvakov so Celjani v sredo v Zlatorogu visoko premagali Krško (43:23; Zarabec je vseh šestdeset minut presedel na klopi), Montpellier pa je v četrtkovem derbiju vodilnih in edinih neporaženih ekip francoske lige gostoval v Nantesu in kljub zaostanku z 12:19 iztržil remi (27:27). Prvi strelec derbija je bil Gajić z desetimi zadetki, štirje Slovenci pa so skupaj dosegli kar 16 golov (Kavtičnik 3, Dolenec 2, Gaber 1). »Na tekmi v Franciji bo verjetno šlo gol za gol. Proti Vardarju smo dokazali, da se lahko najmanj enakovredno kosamo tudi z najboljšimi v Evropi in da bomo mešali štrene tudi najboljšim. Če bomo ponovili igro s tekme proti Vardarju v Zlatorogu in odpravili napake, predvsem pri strelih na gol, bi to lahko zadostovalo za uspeh v Montpellieru, prav tako tudi prihodnji teden proti Čehovskim medvedom v Rusiji. Na obe gostovanji gremo z dvignjenimi glavami, nikakor pa ne z belo zastavo. Nihče od nas ne pričakuje in zahteva uvrstitve v osmino finala, to pa nas še dodatno motivira,« pojasnjuje Zarabec pred dvobojem z Montpellierem, enem izmed treh francoskih klubov (še Dunkerque in Paris St. Germain) – toliko jih ima samo še Nemčija – v letošnji ligi prvakov.