Bertoncelj ima ta čas s 15,558 točke prvo oceno (za izvedbo je posegel prek 9 točk) kvalifikacij, ki pa se bodo končale šele jutri, ko bo dokončno znano, s katero oceno si je pritelovadil boj za odličja. Kljub temu je že zdaj jasno, da iz najboljše osmerice bržkone, razen v teoriji, ne more več izpasti.

"Ne vem, res ne vem, kako mi je to uspelo. Če bi me kdo gledal, kaj sem te dni počel na treningih, in potem današnji nastop, ne bi verjel. A na tekmi mi je šlo super. Takšne predstave na treningih ne morem pokazati, ker se težko tako zberem, na tekmi pa stisnem in s pomočjo adrenalina očitno gre. Težko je, a nekako sem se zadnje čase naučil dobro prenašati te pritiske velikih tekmovanj," se je po uspešnem kvalifikacijskem nastopu na široko smejalo Bertonclju.

Kljub vsem težavam, ki jih je imel letos po januarski operaciji komolca, se je danes znal zbrati za nastop, ki je bil všeč ne le gledalcem v dvorani Guangxi, ki sprejme prek 9000 gledalcev, temveč tudi sodnikom.

"Počutje je bilo dobro. Očitno je bila sestava zelo lepa na oko, tudi ocena je lepa, a v resnici lahko razkrijem, da sem skorajda padel s konja. Pri kolesu na enem ročaju me je skoraj zmanjkalo in sem že mislil, da je konec, saj so prej 'padale' precej visoke ocene. Skorajda me je že imelo, da bi kar skočil dol, a k sreči vedno rad zadeve izpeljem do konca," je za STA še razkril 30-letni telovadec in dodal: "Vedel sem, da sem sposoben prikazati dober nastop, a si o tem vseeno nisem upal sanjati. Res sem zadovoljen."

Bertoncelj si je s to oceno bržkone že zagotovil finale. "Danes v zadnji skupini in jutri ves dan bo nastopilo še šest ali sedem vrhunskih konjenikov, ki me teoretično lahko premagajo. A morajo res prikazati idealne predstave. Zagotovo bom nekaj mest še izgubil, a nov finale na velikem tekmovanju mi, upam vsaj, ne more več uiti. Vseeno raje počakajmo do jutri," dogodkov ne želi prehitevati Bertoncelj in opozarja: "Nikoli ne veš, kaj lahko prime sodnike. A če po kakšnem čudežu ne bom prišel v finale, bom šel z veseljem domov. Ocena 15,558 je na zadnjem prvenstvu pomenila medaljo in res težko, da tokrat ne bi bila dovolj za finale."

Debitanta Šilc in Lampert nista izpolnila ciljev

Poleg Bertonclja sta v današnjih kvalifikacijah nastopila še dva debitanta na SP, Žiga Šilc in Peter Lampret. Šilc je na parterju prejel 14,300 točke, na preskoku pa 13,133, medtem ko je Lampret za nastop na bradlji po padcu zbral 12,366, na krogih pa 13,866. Oba sta zaostala za pričakovanji vodstva reprezentance.

"Sašev nastop je bil dober. V mojih očeh vaja ni bila popolna, saj je pri kolesu na eni roki naredil manjšo napako, tako da po njegovem nastopu nisem vedel, kako se bo razpletlo. A očitno sem sam bolj kritičen, kot so bili tokrat sodniki in sem lahko z njim zelo zadovoljen," je nastop svojega varovanca ocenil selektor reprezentance Sebastijan Piletič.

"Tudi s preostalima fantoma ne morem biti nezadovoljen, četudi ciljev nista izpolnila. Petra je nekoliko zdelala trema, a ni telovadil slabo, Žiga pa je imel zaradi trdega parterja na treningu nekaj težav z doskoki, sicer bi lahko posegel blizu ocene 15," je še nastope ocenil Piletič.