Petčlanska žirija v sestavi Dragica Haramija (predsednica), Aleš Debeljak, Maja Logar, Kristina Picco in Melita Forstnerič Hajnšek je v svoji utemeljitvi Möderndorferja označila za sijajnega fabulista, najstniški roman pa za delo polno presenetljivih, nevsiljivih preobratov, so sporočili iz časopisne hiše Večer.

Subtilna kombinacija humornega in trpkega

»Prvoosebna zgodba o skoraj 12-letnem Gašperju in njegovem zorenju subtilno kombinira humorno in trpko. Spretno se sprehaja med zgolj na prvi pogled zguljenimi arhetipi in dobro znanimi situacijami iz sodobnega življenja. A skozi Möderndorferjevo optiko in njegov superavtentični najstniški jezik so vsakdanje teme kot ločitev, vrstniško nasilje, nepriljubljenost v razredu zaživele na novo, povsem drugače in sveže,« še piše v obrazložitvi.

Möderndorfer je v pogovoru za Večer med drugim dejal, da je »najbrž s to zgodbo uspešno ujel zelo zanimivo temo odraščanja v sodobnem svetu«. In dodal: »Posrečilo se mi je, kaj naj še rečem.«

Emocionalna in čustvena starost junakov

Svobodo pisanja pri mladinski literaturi po njegovem mnenju omejuje psihologija, »kar pa ne pomeni, da se moraš neprestano zavedati, da pišeš za mlade bralce, to bi bilo slabo, saj mora biti knjiga vedno napisana tako zanimivo, da jo lahko berejo bralci vseh starosti«, je pojasnil in dodal: »Zavedati pa se moraš emocionalne in čustvene starosti junakov. Junak je mladostnik, najstnik, otrok... Skozi njega teče zgodba. On je pomemben«.

V spomladanskem intervjuju za STA je na vprašanje, v čem je roman Kot v filmu filmski odvrnil: »Vsak dober narativni roman oziroma roman, ki pripoveduje zgodbo, je filmski. Mora biti slikovit, dinamičen, imeti mora jasno in plastično izrisane značaje. Vse to pa so tudi značilnosti filma«.

Nagrado podeljujejo že 18. leto

Möderndorferju bodo večernico za mladinski roman, ki je pred tem prejel že desetnico in modro ptico, podelili čez teden dni na srečanju slovenskih mladinskih pisateljev Oko besede v Murski Soboti.

Za nagrado so bile letos nominirane še knjiga Neli Kodrič Filipić Solze so za luzerje, delo Tadeja Goloba Kam je izginila Brina?, slikanica Anje Štefan Gugalnica za vse in zgodbe Anje Vidmar Otroci sveta.

Nagrado časopisna hiša Večer podeljuje že 18. leto. Lani je večernico prejel Peter Svetina za knjigo Ropotarna.