A to ne velja v vseh primerih, saj alkohol, če so v družbi tudi ženske, na moške nima enakega učinka, dodaja revija Time.

Raziskovalci so 720 »občasnih pivcev, ki alkohol uživajo večinoma ob družabnih dogodkih« (pol moških, pol žensk, starih od 21 do 28 let) razdelili v tri skupine. Skupine so nato dobile ali alkoholno pijačo ali placebo ali pa brezalkoholno pijačo. Raziskovalci so ugotovili, da se je med moškimi v družbi hitro razširil smeh – ta izboljša razpoloženje in socializiacijo. A samo v izključno moški družbi.

»Veliko moških je priznalo, da njihovo druženje z drugimi poteka predvsem ob kozarcu alkoholne pijače,« je dejala avtorica raziskave Catherine Dairbairn. »Hoteli smo raziskati ali ima alkohol med družabnimi dogodki več vpliva na moške kot ženske,« je še dodala.

Pri ženskah je drugače kot pri moških, so ugotovili raziskovalci. Nasmehi so pri pripadnicah nežnejšega spola nalezljivi tudi brez prisotnosti alkohola. Tudi moški so se bili sposobni nasmejati brez kozarcev v rokah, a le, če ni bilo prisotne nobene ženske. Avtorji raziskave si niso upali ugibati, zakaj ženske na takšen način vplivajo na moško družbo, dodali so le, da alkohol očitno ustavi proces, »ki jim ponavadi prepreči, da bi se odzvali na smeh druge osebe«.