Cilj kulinaričnega projekta #njamhram, ki so ga prejšnji teden zagnali v Smrekarjevem hramu, restavraciji Grand hotela Union v središču Ljubljane, je združiti dva na videz ločena svetova: domačo kuhinjo in vrhunsko restavracijo. Na tokratnem dogodku so profesionalni kuharji dodelali recepte prepoznavnih slovenskih kulinaričnih blogerjev, v prihodnje pa nameravajo pomagati tudi drugim kuharskim zanesenjakom, ki bi radi prestopili mejo ustvarjanja v domači kuhinji.

Kaj se skriva za štirimi stenami?

»V marsikaterem domu se skriva res vrhunska kulinarika in te domače okuse iz vse Slovenije želimo pripeljati v Smrekarjev hram, kjer jih bodo profesionalci restavracijsko obdelali in dali na pokušino vsem. Če nekje neka babica že 30 let peče izvenserijski štrudelj, ki ga obožuje cela vas, bi ga zdaj radi še mi spekli in pokusili. To ni tekmovanje, ampak priložnost, da vidimo, kaj se dobrega skriva za štirimi stenami, in da se učimo drug od drugega,« pravi idejna vodja projekta #njamhram Iva Gruden, ki s kulinarično pobudo Ljubljananjam povezuje in izpostavlja dobre kulinarične prakse v Ljubljani.

V prvi izvedbi projekta, ki naj bi postal stalnica, je nastopilo pet najbolj prepoznavnih domačih kulinaričnih blogerjev: Bratinov (Miha Bratina), NaredilaAna (Ana Božič), Cinnamon and Thyme (Ana Bulat), Kruh & vino (Boštjan Napotnik - Napo) in Culinary journey by me (Špela Jereb Planinšek). »Vsak bloger je pripravil recept, ki ga je že preizkušal oziroma ga je nameraval preizkusiti. Na 'štih probi' v Smrekarjevem hramu je Jakob Pintar, glavni kuhar projekta #njamhram, predlagal, kako bi prilagodil recepte za restavracijske razmere, vsak predlagatelj pa je moral na koncu požegnati modificiran recept,« je pravila igre razjasnila Grudnova.

Za uvod tatarski po piemontsko

Blogerski degustacijski meni, ki ga je z vinom od začetka do konca opremila štajerska vinska klet Dveri-Pax, je odprl telečji tatarski biftek (www.bratinov.si). Pospremili sta ga bučna in limetina domača majoneza ter kruhki s karijem in drobnjakom. »Ročno sesekljan in blago, mediteransko začinjen tatarski biftek iz telečjega mesa sem spoznal v Piemontu, od koder naj bi jed tudi originalno izhajala. Okusi so prvinski in jasni, kakršna je tudi moja predstava o dobri hrani,« je svoj izbor pokomentiral Miha Bratina.

Če že vreme ni več indikator sprememb letnih časov, nas je vsaj sončna juha z bučnimi hrustki in medeno slanino (www.naredilaana.com) opozorila, da je poletja definitivno konec. Nežno in lahko juho iz muškatne buče in pastinaka sta oplemenitila ščepec ingverja in limonina trava, vanjo pa je bil položen še bučni ocvrtek, katerega masa je bila najprej zamrznjena, tako da se tudi ob cvrtju ni strdila. Da mesojedci ne bi preveč negodovali, je bila juhi dodana zapečena medena slanina.

Tipično jesenski in iz lokalnih sestavin je bil tudi tretji krožnik, ravioli z rikoto in lisičkami (www.cinnamonandthyme.com). Napolnjeni so bili s peteršiljem in mariniranim, na soncu sušenim paradižnikom, cvrti so bili na »lešnikovem maslu« in nevpadljivo potreseni z žajbljem. Na krožnik je bila dodana tudi sirova pena in mlečna infuzija.

Pišče po krivici zapostavljeno

Pišče je zavoljo dolgočasnih, ne dovolj premišljenih oziroma nenatančno izvedenih receptov po krivici zapostavljeno tako med kuharji kot med jedci, je svoj nevsakdanji, perutninski izbor za glavno jed pojasnil njen avtor Boštjan Napotnik. A vrhunec večera je tokrat upravičeno pripadel piščancu z gosjimi jetri in pistacijo (www.kruhinvino.com), ki je navdušil v vseh pogledih. »V porcijskih, 400-gramskih piščancih, ki smo jih v ta namen naročili iz Francije, smo bedra napolnili z zeleno pistacijo, prsi pa z gosjimi jetri. Zraven smo dodali teksturo iz koruze: koruzni pire, dušeno koruzo in pokovko z rahlim umami okusom, ki sem ga pridobil iz redukcije šitak in topinamburja,« je pripravo mojstrovine opisal projektni chef Smrekarjevega hrama Jakob Pintar.

Za sladkosnedne je na koncu sledil še tris sladic z jesenskim sadjem (www.culinaryjourneybyme.com), ki je po Pintarjevih besedah predstavljal sprehod skozi sadovnjak. Smokvo, pečeno slivo, kombinirano s hrustljavimi mandlji, in hruško, kuhano v rdečem vinu, so na krožniku dopolnili jogurtova pena, limonina krema, crème fraîche z vaniljo in glazirani lešniki.

Inovativen tudi pražen krompir

Že v začetku prihodnjega meseca naj bi na mize Smrekarjevega hrama postavili nov degustacijski meni s petimi hodi. »Vsak mesec bomo izbrali najboljše prijavljene predloge posameznega hoda ali celotnega menija. Iskali bomo predvsem recepte, ki so sezonski, lokalni in inovativni. To je lahko tudi praženi krompir, če znaš noter vmešati neko začimbo, ki 'stoji' in naredi jed drugačno, posebno,« je razložila Grudnova in dodala, da bo izbrani pethodni meni vsak mesec za nekaj dni ostal na sporedu Smrekarjevega hrama. In po ugodni ceni.

Kdor želi sodelovati, lahko na tviterju pod oznako #njamhram, facebook dogodku Njamhram ali po spletni pošti njamhram@ljubljananjam.si pošlje predloge posameznega hoda ali celotnega menija. V mladi kuharski ekipi Smrekarjevega hrama pravijo, da je dobrodošel recept, a da bodo zmogli tudi brez njega. Namig pa se glasi: martinovanje.