O novi komunikacijsko-marketinški kampanji, letošnjem poletnem obisku Slovencev na Hrvaškem in obetih za bližajoče se jesenske počitnice smo poklepetali z direktorjem predstavništva Hrvaške turistične skupnosti v Sloveniji Goranom Blažićem.

Slišati je, da ste zadovoljni z letošnjim poletnim obiskom Slovencev na Hrvaškem. Če se za uvod ozreva k statistiki – kakšne so primerjave z lanskim letom?

Zelo smo zadovoljni z obiskom slovenskih gostov. Čeprav nam vreme ni šlo na roko, nas je v prvih osmih mesecih obiskalo več kot 1,033 milijona slovenskih gostov, ki so realizirali več kot 6,993 milijona nočitev. To pomeni 2,27 odstotka več nočitev kot v enakem obdobju lani. Delež slovenskih nočitev je v skupnem prometu hrvaškega turizma več kot enajst odstotkov.

Bo porast slovenskih gostov opaziti tudi v času jesenskih šolskih počitnic?

Hrvaška resnično ogromno ponuja v vseh segmentih, ne samo v obalnih regijah, ampak tudi v notranjosti. Zaradi tega pričakujemo povečan interes tudi med jesenskimi počitnicami, pa tudi cene so v tem zunajsezonskem obdobju dosti ugodnejše.

Če sva še jasnejša – kaj bi svetovali tistim, ki si želijo letošnje jesenske počitnice preživeti na Hrvaškem? Katere ponudbe so še posebno privlačne?

Oktober je še vedno marsikje zelo topel in mogoče celo primeren za kopanje v morju. Eden takih krajev je zagotovo tudi otok Rab, ki je za slovenske obiskovalce zelo primeren ne le zaradi bližine, sonca in morja, ampak tudi zaradi veliko vsebine, ki jo ponuja v tem jesenskem času. Tako imamo na primer Ekoteden, tradicionalno srečanje rabskih klap ali pa gotovo zelo zanimiv pohod po treking poti v novembru, ki vodi po vsem otoku. Pot vključuje geoturizem Premužičeve izobraževalne poti, se pravi sprehajališča in kolesarske poti.

Na otoku Krku imajo več kot 150 kilometrov kolesarskih stez, ki so zanimive tako za družinske izlete kot tudi za bolj izkušene kolesarje. Ne smemo pozabiti omeniti niti sprehajališč. Na Krku jih je več kot sto kilometrov. Razdeljene so v tematske sklope, na primer sprehod po nasadih oljk, kjer obiskovalci izvedo, za kakšne vrste oliv gre, kako se predelujejo in kje jih lahko kupijo. Kmalu se bo začelo tudi obiranje oljk, tako da si bo mogoče v živo ogledati, kako to poteka. Predvideni so tudi obiski oljarn, tam pa bo možno poskusiti in kupiti sveže stisnjeno olivno olje. To je tudi eden zanimivih delov naše turistične ponudbe.

Ni samo hrvaška obala tista, ki privablja turiste, ampak je privlačna tudi njena notranjost. Kam bi napotili tiste, ki si želijo oddiha na podeželju, aktivnih in termalnih užitkov?

V notranjosti imamo veliko zanimivih turističnih proizvodov, posebno zanimiva se mi zdi ponudba Međimurja s toplicami Sv. Martin na Muri, zagorska županija z Termami Tuhelj, Krapina z izredno zanimivimi muzeji. Mesto Zagreb je prav tako odlična izbira, saj ponuja resnično barvito paleto kulturnih in zabavnih dogodkov… Tudi Lika z znanimi Plitviškimi jezeri ali mogoče malo manj znanimi Rastokami, ki jih je prav tako vredno obiskati. Vsi ti cilji poleg izjemne narave ponujajo številne možnosti za aktivno preživljanje prostega časa.

Kam bi oktobra usmerili slovenske gurmane oziroma željne kulinaričnih zgodb in užitkov?

Kulinarika je zagotovo še en proizvod, na katerega stavi hrvaški turizem. Veliko je avtohtonih proizvodov, ki jih je vredno poskusiti. Tukaj bi posebej omenil območje Istre in Kvarnerja, kjer so v zadnjih letih ogromno vložili v razvoj tega segmenta. Domača olivna olja, siri, tartufi, vrhunska vina, sladice… Tudi znana rabska torta zagotovo nikogar ne bo pustila ravnodušnega, prav tako ne krške šurlice ali znana krška žlahtina.

Vsako si želi zasebnosti na oddihu, pa vendar – kje boste pa vi preživeli letošnje krompirjeve počitnice?

En del zagotovo na morju, drugi pa aktivno v slovenskih hribih.