Na zaslišanju v Bruslju je namreč Oettinger na vprašanje glede afere s krajo selfijev in ostalih fotografij slavnih osebnosti z njihovih mobilnih telefonov, ki so se nato pojavile na svetovnem spletu, dejal, da slavne osebnosti ne morejo pričakovati zaščite, če so tako neumne, da same sebe slikajo gole in jih nato objavijo na svetovnem spletu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Obstaja meja, do katere je moč zavarovati ljudi pred njihovo lastno neumnostjo," je v ponedeljek dejal Oettinger.

Nemški Spiegel Online je v komentarju glede Oettingerjevega zaslišanja zapisal, da njegove izjave kažejo, da 60-letnik, ki trenutno zaseda položaj evropskega komisarja za energijo, ni razumel afere z ukradenimi fotografijami slavnih osebnosti in se vprašal, če ni "morda novi položaj preveč zahteven zanj". Ob tem je časnik dodal, da je Oettingerjevi komentarji odražajo mišljenje, da "če uporabljaš internet, si si sam kriv".

Primanjkuje mu zahtevano tehnično znanje

Hamburger Abendblatt je Oettingerjeve komentarje označil za "faux pas", Handelsblatt pa je ocenil, da odgovori kažejo, da "Oettingerju primanjkuje zahtevano tehnično znanje" o varovanju zasebnosti na svetovnem spletu.

Süddeutsche Zeitung pa se je v enem od predhodnih člankov spraševal, kako bo lahko nemški politik, ki je moral ob prihodu v Bruselj na učenje angleščine, sposoben razpravljati o tehničnih stvareh, kot so "oblaki, IP naslovi" in podobno.