Kot turisti v tropskih krajih so se sinoči na izredni seji izvršilnega odbora Smučarske zveze Slovenije počutili njeni člani. Turiste v eksotičnih krajih moti mrčes, člani izvršilnega odbora pa so bili zastraženi s sedmimi različnimi medijskimi hišami, številnimi fotoreporterji in manj kamerami. Predstavnikov medijev je bilo več kot samih članov. Očitno so bila naša medijska poročanja tako odmevna, da so se člani izvršilnega odbora vsaj navzven končno začeli zavedati odgovornosti, ki jo nosijo. Da je ne bi preveč prevzeli, so sprejeli sklep, s katerim je direktor SZS Jurij Žurej dobil dodatna pooblastila, s katerimi bo lahko izvajal projekt sanacije SZS, nad katerim so bili vsi, milo napisano, navdušeni.

Prve točke dnevnega reda so bile dokaj formalne. Dokaj zato, ker je bilo v poročilu o kandidaturi Planice za izvedbo SP 2019 (podal ga je Janez Bukovnik), ki se letos v Barceloni ni uvrstila niti v veliki finale, pričakovati vsaj delček samokritike namesto fraz, kako uspešna je bila. Predsednik Enzo Smrekar je dojel bistvo in zadevo o naslednji kandidaturi za SP 2021 prestavil na naslednje seje izvršilnega odbora, ko ga bo zanimalo natančnejše stanje številnih zapisnikov (čas za morebitno tretjo kandidaturo je do 1. maja prihodnje leto).

Ko je direktor SZS Jurij Žurej predstavil povzetek 270 strani dolgega poročila, v katerem je zajel številke delovanja posameznih panog znotraj SZS, navzoči niso ploskali, so pa Žureja tako hvalili kot mediji Tino Maze po osvojitvah dveh zlatih olimpijskih kolajn. Člani izvršilnega odbora so v en glas poudarjali, da tako celovitega poročila doslej na SZS še ni bilo. Predstavljene so bile vse številke od leta 2007, stanje podpisanih pogodb, dolgoročni krediti, kratkoročne obveznosti, morebitne težave v obliki tožb...

»Vsi smo odgovorni. Materialno ali osebno. Zavedajmo se tega! Narediti nič je edina stvar, ki si je ne smemo privoščiti. Zavedati se moramo, da je smučarska zveza na meji insolventnosti. Brez podpore sanacijskega načrta, ki ga je pripravil direktor, ne bomo splavali. Osebno sem za ničelno toleranco presežkov stroškov. Če lahko berem, da je denimo Lara Gut ostala doma, ker ni podpisala pogodbe s svojo zvezo, moramo tako ravnati tudi mi. Zavedam se, da bo program sanacije za nekatere zelo boleč, za druge manj ali nič. Zagovarjam tudi stališče, da se moramo sami lotiti sanacije dolga, ne pa da prodajamo premoženje,« je povzetek govora Enza Smrekarja, ki ga je podal članom izvršilnega odbora po predstavitvi sanacijskega načrta Jurija Žureja.

V nadaljevanju dolge ponedeljkove smučarske introvertiranosti je bilo izrečenih veliko besed. Glavna tema je bila iskanje odgovornosti za funkcije, ki jih posamezniki opravljajo v smučarski zvezi. Doslej v vsej zgodovini SZS namreč še nihče nikoli ni za nič odgovarjal. Tega se v zvezi vse bolj zavedajo. »Nisem pripravljen biti strelovod. Trdim, da se stvari dajo rešiti, a potrebujem pooblastila. To sem jasno povedal predsedniku Smrekarju in jasno povem tudi vsem vam. Da bom v vsaki panogi predlog napadov, ne bom prenašal,« je vsem v obraz povedal Jurij Žurej. Enzo Smrekar pa je pristavil: »Če želite, da bom še nekaj časa tukaj in imel odgovornost, bom jaz postavljal predsednike posameznih zborov. In jih tudi odstavljal. Ne šalite se. Vsi opravljamo resen posel. Na eni strani bi se šli malce volonterizma, hkrati pa odločamo o zelo resnih pravilih in odgovornostih. Če ne bom imel podpore pri predsednikih zborov, lahko svoj čas porabim tudi drugače.« Smrekar je dal jasno vedeti, da bo vodil panogo z največjim proračunom le pod pogojem, da bo imel maksimalno podporo znotraj zveze, kar jo ta trenutek nedvomno ima.

Medtem ko je ves čas izredne seje podpredsednica SZS Petra Majdič skušala prepričati člane, kako resen je položaj v smučarski zvezi, je zelo dolga debata potekala na temo alpskih disciplin, ki so se znašle na najnižji točki obstoja. Pravi pingpong se je odvijal med Srečkom Medvenom in Dušanom Goriškom, čigar predlog o ukinitvi suspenza delavcem, ki so sodelovali pri sporni tekmi na Krvavcu, na kateri je violinistka Vanessa Mae izpolnila normo za nastop na OI, so člani IO zavrnili. Hkrati so včeraj prisotnemu Makucu preprečili, da bo na kongresu FIS v Zürichu predstavljal SZS, je pa Makuc dejal, da se bo kongresa udeležil v zasebni režiji, saj ga je FIS povabila na zagovor v zvezi s sporno tekmo na Gorenjskem.