Trboveljski župan Vili Treven, ki se je danes na Holdingu Slovenske elektrarne (HSE) seznanil z usklajeno pogodbo o prodaji 81,33-odstotnega deleža HSE v Tetu Olegovi švicarski družbi Edelweiss Investment, je za STA povedal, da Burlakov noče kupovati »mačka v žaklju«.

Župan: Naloga HSE je, da prevzame zadevo nase

Po besedah župana, ki je do prodaje Teta zelo skeptičen, Burlakov noče imeti ničesar s to zadevo iz preteklosti. Tožbeni zahtevek se je sicer z višjega sodišča vrnil na ljubljansko okrožno sodišče, kdaj bo sodišče o tem odločalo, pa ni znano.

Treven meni, da je treba zdaj zadevo uskladiti, kar pomeni, da je naloga HSE kot lastnika Teta, da prevzame zadevo nase. Vse druge točke v pogodbi pa so usklajene, je še dejal Treven.

Ta teden naj bi HSE s pogodbo in nadaljnjimi koraki seznanil tudi vodstvo Teta in svet delavcev.

Sklenitev posla je predvidena do konca tega meseca. Pred tem morajo pogodbo potrditi organi prodajalcev, torej nadzorni svet HSE in Slovenski državni holding, ter kupca.

Porabili so še zadnje zaloge premoga z deponije

Termoelektrarna je sredi tega meseca ustavila 125-megavatni blok, saj so porabili še zadnje zaloge premoga z deponije. Več kot 160 zaposlenih v Tetu je zdaj v strahu, da ponovna ustavitev elektrarne po 46 letih obratovanja pomeni njeno dokončno zaprtje.

Generalni direktor HSE Blaž Košorok pa je že večkrat pojasnil, da interesa za nakup Teta med drugimi družbami ni. HSE je namreč v vmesnem času, ko so potekali pogovori z Burlakovom, k nakupu Teta pozval nekaj manj kot 20 potencialnih kupcev, a odziva ni bilo.