Mestni uradniki so ocenili, da je na mostu Pont des Arts obešenih okoli 700 tisoč ključavnic – na vsaki strani mosta to pomeni dodatnih 500 kilogramov teže. Nekoč ljubek romantični obred je zdaj postal obsedenost, so prepričane pariške mestne oblasti. Poleg tega pa se je želja po zaklepanju ljubezni razširila še na druge mostove: Pont de l'Archeveche in Passerelle Simone de Beauvoir, in sprožila spor med tistimi, ki želijo zaščititi zgodovinske objekte, in zavodi za turizem. Nova županja Pariza Anne Hidalgo je v ta namen že določila svojega namestnika, ki bo poskušal najti drug način, na katerega bodo turisti lahko izražali svojo ljubezen.

»Pariz je mesto ljubezni in na to smo ponosni,« so v sporočilu za javnost, ki ga povzema New York Times, zapisali na sedežu občine. »A obstaja več drugih - lepših od ključavnic - načinov, na katere lahko izrazimo svojo ljubezen,« so še dodali. Na most Pont des Arts so zdaj ponekod namestili steklo, s katerim so onemogočili nameščanje ključavnic.

Ena izmed alternativ, ki jih je ponudil Pariz, je digitalno izražanje ljubezni. Pod hastagom #lovewithoutlinks (in #lovewithoutlocks) lahko turisti objavijo svojo fotografijo na mostu Pont des Artes in na takšen način svetu pokažejo, kako se imajo radi.