Dišalo je po čokoladni juhi, začinjeni s sezamom, na sosednji stojnici so obiskovalci v vrsti čakali na sveže narezan kebab. Namesto koščkov piščančjega ali svinjskega mesa so tokrat z velikega nabodala v hrustljavo testo padali čokoladni ostružki, pilo se je čokoladno vino, sladkalo s čokoladnim cesarskim pražencem. Tako čokoladno obarvan je bil konec lanskega oktobra Pogačarjev trg, ko je gostil prvi čokoladni sejem Čokoljana. Letos bo pobudnica projekta, mlada študentka podjetništva Ivana Oven, skupaj s svojo ekipo, ki jo sestavljajo predvsem študenti in dijaki, opojne vonjave po kakavu in številnih čokoladnih posladkih ponovno pripeljala v osrčje Ljubljane. Med stolnico in Plečnikovimi arkadami bo v soboto, 25. oktobra, ponovno čas za Čokoljano.

V prednosti čokoladnice z dodano vrednostjo

»Čokoladni dan v Ljubljani je bil sprva le ideja, kako bi se na nekoliko drugačen način zahvalili sponzorjem ob zaključku projekta, ki smo ga takrat organizirali v študentski organizaciji Management Group. Ker je ideja kmalu postala prevelika, da bi jo izpeljali pod okriljem društva, smo nadaljevali samostojno,« o začetku čokoladne zgodbe pripoveduje Ovnova.

Po dobrem letu dni priprav in načrtovanja je mlada ekipa nato oktobra na ljubljanski tržnici združila nekaj manj kot trideset čokoladnic iz vseh koncev Slovenije, ki so se predstavile radovednim obiskovalcem prve Čokoljane. »Nekaj čokoladnic smo k sodelovanju povabili mi, nekaj se jih je samih obrnilo na nas. Pri izbiri so imela prednost predvsem manjša družinska podjetja, ki svoje izdelke izdelujejo ročno ali iz kakovostnih in bolj zdravih sestavin, imajo v ponudbi tudi presne in veganske čokoladne priboljške ali pa so del pravične trgovine. Skušali smo se izogniti večjim podjetjem, kjer je izdelava čokolade zgolj ena izmed njihovih dejavnosti. Od večjih proizvajalcev čokolade je zato sodelovala le Gorenjka, ki tudi v tujini predstavlja Slovenijo,« odločitev o sodelujočih pojasnjuje mlada podjetnica.

Pri projektu ji zdaj pomaga še vsaj dvanajst prostovoljnih parov rok. »Ekipa se je oblikovala spontano. Smo predvsem prijatelji, ki imamo skupno tudi željo po uresničevanju kreativnih zamisli,« pove Ovnova. H kreativnemu razmišljanju in pogumnim odločitvam želijo zato spodbuditi tudi mlade. Letos so k sodelovanju tako povabili nekatere dijake, ki v sklopu Ustvarjalnika na delavnicah kalijo svojo podjetniško žilico, nekatere čokoladno obarvane podjetniške ideje pa bodo čez dober mesec predstavili na sejmu.

»Ne želimo, da bi bila Čokoljana zgolj sejem, kjer lahko obiskovalci pokusijo različne slaščice. S projektom želimo spodbujati tudi njihovo kreativnost ter pokazati, da čokolada ni le samoumevna sladkarija, ki škodi zobem. Če je kakovostna in v zmernih količinah, ne več kot petdeset gramov na dan, je zelo koristna za dobro prekrvavitev in zmanjšanje stresa. In če kupimo takšno iz pravične trgovine, s tem še pomagamo tistim, ki so naše pomoči potrebni.«

Bučna semena, rožmarin in olivno olje

Ker čokolada že nekaj časa ni zgolj tablica mlečne čokolade, posute z lešniki, bodo lahko tudi letos obiskovalci čokoladnega sejma poskusili nekatere nekoliko neobičajne okuse. »Čokolada z bučnimi semeni, jurko, rožmarinom ali olivnim oljem, čokolada z okusom prekmurske gibanice in belih tartufov,« le nekatere sladke razvade, ki jih bo mogoče pokusiti, našteva Ovnova.

Letos nameravajo na Pogačarjevem trgu postaviti več kot petdeset stojnic. »Na stojnicah bodo obiskovalci lahko kupili izdelke ali pa jih zgolj pokusili. Vsak, ki se želi predstaviti, bo moral namreč ponuditi vsaj dva degustacijska grižljaja, za enega pa bo treba odšteti petdeset centov,« Ovnova razkrije še nekatera »pravila« na sejmu, ki ga bodo spremljale tudi številne delavnice, medtem ko se bodo po modni brvi sprehodila dekleta, oblečena v čokoladne kreacije študentov ljubljanske visoke šole za dizajn. »Morda bomo morali dodati še kakšno stojnico, saj je zanimanja res veliko, v prihodnjih letih pa želimo sejem predvsem nadgraditi z novimi idejami. Teh nam ne manjka, že letos smo se morali omejiti le na izbor nekaterih najboljših,« še zagotavlja Ovnova.