Potem ko je iz Norveške prišla presenetljiva vest, da je vodilni v poletni VN Phillip Sjoeen predčasno končal poletno sezono ter se tako odpovedal skupni zmagi v tem tekmovanju, so se vrata na stežaj odprla Jerneju Damjanu, ki se je mestu vodilnega približal na le štiri točke.

Osemnajstletni Sjoeen se je odločil, da bo izpustil zadnji dve postaji poletne velike nagrade, nedeljsko tekmo v Hinzenbachu in finale sezone v Klingenthalu. "Po takšni poletni turneji, ko sem bil odet v rumeno majico, je izjemen občutek, ko se s poletne velike nagrade poslavljaš s prvega mesta. Napočil je namreč pravi trenutek, da se posvetim pripravam na začetek zimske sezone," je svojo odločitev pojasnil mladi Norvežan, ki je poleti štirikrat končal na stopničkah, od tega je dvakrat zmagal.

Damjan se je po zmagi in drugem mestu na tekmah v kazahstanskem Almatyju vodilnemu približal na vsega štiri točke. V skupni razvrstitvi poletne VN je Sjoeen zbral 382 točk, drugi je Damjan s 378 točkami, Japonec Taku Takeuči na tretjem mestu za Damjanom zaostaja že za 128 točk.