»Klanci sicer niso ekstremno zahtevni, vendarle še vedno dovolj, da bo nam šprinterjem verjetno težko ohranjati mesto v koloni celoten klanec. Ključni zahtevni del nastane po tem, ker čez ovinke v spustu in po ravnini v mestu ni odseka, kjer bi normalno lahko prehitevali, kar je sicer moja specialnost. Po mestu bo po vsej verjetnosti 'elastika' in tedaj bo treba biti spredaj, sicer bo že pred naslednjim klancem v krogu treba do 'dile',« je Luka Mezgec v kolesarskem žargonu opisal traso in ključne detajle za nedeljsko 81. dirko svetovnega prvenstva (255 km).

»Svetovna prvenstva so posebna dirka,« dobro ve že Jan Polanc, najmlajši iz Štangljeve šesterice, ki je lani v Firencah kot edini preživel deževni masaker (40. mesto) ter se ob tem še pokazal s posrečeno akcijo v predzadnjem krogu. »Lani sem se želel le pokazati, letos bomo dirkali drugače,« je odločen 22-letni Kranjčan. Ubežne akcije na zadnjih dveh dirkah WorldToura v Kanadi sta zagotovilo za dobro pripravljenost. Kot najboljši hribolazec v ekipi je Štangljev adut, če bo selekcija po okusu hribolazcev. »Najtežja naloga bo vožnja v ospredju, ki bo nujna zaradi pričakovane razpotegnjene skupine. To bo po mojem najbolj vplivalo na razporeditev moči, ki bo tako kot na vseh svetovnih prvenstvih prišla do izraza po 200 kilometrih,« se zaveda Polanc.

Luka Mezgec, Jure Kocjan in Grega Bole so po specialnosti sprinterji, ki lahko pridejo čez klance, a vprašanje je, kako daleč in kako spredaj. V reprezentanci ni vnaprej jasne izrazite razporeditve vlog med pomočniki in kapetani, če izvzamemo napoved izkušenega Štanglja, da bo Kristjana Fajta poslal na pot kot asistenta Boletu, Jana Polanca pa bi ob Mezgecu želel prihraniti čim dlje. Jure Kocjan malce nagajivo pojasni, kako se bodo razporedile vloge med »šestimi« kapetani. »Proga je tako težka, da bo zelo kmalu očitno, koliko je ura – torej kdo bo dirkal in kdo bo proti koncu pomagal. Mislim, da se bomo zlahka dogovorili. Tudi na klubskem nivoju je velikokrat pred dirko veliko interesentov za koga naj bi delali, pred koncem dirke pa je predvsem veliko kandidatov za pomoč. In to tedaj, ko najboljši šele rokavčke dol dajejo,« pravi kolesar iz Naklega, ki je četrtič na svetovnem prvenstvu.

Štangljevo zaupanje je dobil zaradi dobrih nastopov v ZDA kot najboljši na dirkah te celine. »Odvozil sem tri enotedenske dirke v ZDA in Kanadi, bil 40 dni na veliki nadmorski višini. Nekaj je, vprašanje pa je, ali je to dovolj za svetovno prvenstvo. V prednosti bodo tisti, ki so vozili Vuelto. Pričakujem težko in hitro dirko. Italijani in Španci nimajo hitrih kolesarjev in bodo zagotovo poskušali narediti čim večjo selekcijo, da se bodo znebili hitrih Degenkolba, Gerransa in podobnih. Prvih pet ur bo na izčrpavanje, potem bo še bolj letelo. Kot vedno na SP,« napoveduje Kocjan.

Medtem ko se Mezgec možnosti, da bo vzdržal z morebitno vodilno skupino do zaključka, vnaprej otepa in s tem zunanjega pritiska, da bi lahko bil kandidat za mavrično majico, češ da »so favoriti tisti, ki so zelo dobri na klanec in so še vedno eksplozivni, kot so Gerrans, Valverde, Van Avermaet, Sagan, Gilbert,« pa je Grega Bole v očeh vseh tisti adut, ki bi lahko kot kolesar podobnega kova lahko pripeljal najvišje. Tudi razplet včerajšnje dirke mlajših članov je nakazal, da o kolajnah lahko odloča sprint večje skupine, v kateri je Luka Pibernik osvojil 15. mesto, preostali kolegi pa niso vzdržali ritma. Mateja Mohoriča je v slogu podbliške »žuželke« v mavrični majici nasledil Norvežan Sven Erik Bystrom, ki je pol leta že nabiral izkušnje v Katjuši.

»Težko kaj rečem glede pričakovanj,« je negotov Grega Bole. »Le upam, da bom imel dober dan. Moja največja tegoba je, ker nisem imel veliko dirk in so zaradi tega nihanja velika,« pravi Blejec, ki bo na SP vozil še sedmo leto zapored, najvišje enajsti je bil 2010 v Geelongu v Avstraliji. »Rezultati na zadnjih dirkah v Italiji so bili dobri, a na klanec nisem bil tako močan kot v prvem delu sezone. Dejstvo je, da ne morem na klanec držati Rodrigueza, Nibalija, Valverdeja, Ruija Costo. Če bom dober, skupinico za njimi. Upam, da se je v zadnjem tednu forma dvignila.« Le tiho upa, da bi šel scenarij dirke bolj na roko hitrim kolesarjem. »Če italijanski selektor Cassani vzame Colbrellija (edini ga je premagal v Kočevju na dirki Po Sloveniji in v zadnjem tednu dvakrat v Italiji op.p.), potem ima zagotovo načrte z njim. To bi bilo dobro tudi za nas, če ne bo le prosti strelec.«

Ob Fajtu, ki ga je Štangelj postavil kot zanesljivi steber šesterice, na SP pa vozi šestič, prvič je bil zraven točno pred desetletjem, pa velik del ekipe sloni na Kristijanu Korenu. Že leta ni reprezentance brez njega, zadnjih pet let brez njega ni cestne dirke, čeprav ima klubski tekmovalni program najbolj zapolnjen in je kot mož iz ozadja med najbolj koristnimi in vsestranskimi za vse naloge, vse scenarije in vse razplete. Lahko tudi rešuje čast. »Vem, da bo ključna zadnja ura, seveda na pet ur podlage. Ta bo tudi zame najtežje. Tedaj bo ob vseh številnih faktorjih še kako pomembna tudi glava. To je svetovno prvenstvo. Skoraj vsak pride stoodstotno pripravljen. Tudi mi se zavedamo, zakaj smo prišli sem.«