Javnomnenjska raziskava, ki jo je za Dnevnik opravila Ninamedia, je potrdila to, kar je v Celju jasno že od začetka predvolilne kampanje. Bojanu Šrotu iz SLS se obeta že peti mandat. Po šestnajstih letih županovanja mu, kot kaže, volilci še vedno zaupajo, čeprav ima tokrat tri tekmece, ki niso obremenjeni s političnimi ali gospodarskimi aferami in v svojem okolju uživajo velik ugled.

Nekdanji podžupan v tekmo z županom

Miloš Rovšnik je na visokem položaju v Slovenskih Železnicah, Urban Golež je med vodilnimi v Banki Celje, Stane Rozman pa je direktor Pokrajinskega muzeja Celje. Osem let je bil podžupan Celja, zadnja leta pa je pooblaščenec župana za družbene dejavnosti. Rovšnik in Golež političnih funkcij doslej še nista imela in sta zato v celjski politiki nova obraza. Rozman je v nasprotju z njima kot nekdanji profesor in odličen atlet v Celju zelo znan. Čeprav zaradi svoje uglajenosti in značaja povsod vzbuja spoštovanje, pa vendarle, kot kaže, še vedno ni kos prekaljenemu aktualnemu županu.

V nekaterih medijih so namigovali, da se je za kandidaturo odločil zaradi lojalnosti do stranke SD, ki pač »mora« na vsakih volitvah poskrbeti za kandidata, in da v resnici nikoli ne bi želel ogroziti položaja svojega prijatelja Bojana Šrota. Namigovanja so ga užalila in prizadela.

»Za kandidaturo sem se odločil na predlog članstva stranke. V življenju se vsake stvari lotim resno, tako sem se tudi kandidature. Kot bivšemu športniku bi mi bilo izpod časti navidezno tekmovati, zato tudi v volilni tekmi za župana Mestne občine Celje startam na zmago,« nam je dejal Rozman.

Drugega kroga verjetno ne bo

Šrot ima torej na letošnjih volitvah tri ugledne tekmece, vendar se, kot kaže, nihče od njih ne bo prebil v drugi krog. Po izidih raziskave bodo Celjani že prihodnjo nedeljo dobili »novega -starega« župana, ki pa ima še enega tekmeca, in sicer Aleša Metličarja. Ta je po pričakovanju v raziskavi Ninamedie pristal na zadnjem mestu.

Ob Metličarjevi kandidaturi se nam znova obudijo spomini na propadlega celjskega slikarja Jureta Jurčka Cekuto, ki se je pred leti potegoval za mesto predsednika države. Čeprav so vsi vedeli, da je njegova kandidatura vnaprej obsojena na propad, je Cekuta dosegel svoj namen. V javnosti je postal bolj prepoznaven in morda je zaradi tega celo prodal kakšno sliko več. Kljub temu je po volitvah šla njegova pot samo še navzdol.

Pri Metličarju morda ne gre toliko zato, da bi postal prepoznaven, ker ga ljudje na ulici že zdaj dobro poznajo. Ta celjski posebnež si verjetno resnično želi, da bi med ljudmi začeli vladati red, pravičnost in poštenje. Pred leti je bil eden glavnih koordinatorjev demonstracij po državi, vendar si ne bi smel privoščiti, da je ljudem po vsej Sloveniji pošiljal SMS-sporočila z neprimerno vsebino, ki je spodbujala nasilje. »Po naših žilah teče vroča kri in pizduni, ki kreirajo naša življenja, se tega ne zavedajo,« je zapisal v enem od svojih številnih SMS-sporočilih. Lani v začetku leta je nekaj tisoč ljudem razposlal Šrotovo številko mobilnega telefona in jim predlagal, naj mu popestrijo nedeljo. Županov telefon je takrat zaradi številnih klicev in sporočil skoraj »pregorel«. Ker je dobival sporočila, da mu bodo zažgali hišo, je morala posredovati celo policija.

Zaradi brata Boška je podporo že izgubil

Čeprav je Metličar včasih rad uporabljal besedo barabuni lopovski, je v predvolilnem boju bolj spoštljiv in uglajen. Pravi, da se je v zadnjem času precej »pomiril« in da z županom nista več v sporu. Na ulici se menda celo pozdravita in rečeta kakšno besedo ali dve. Metličarjeve kandidature nihče ne jemlje resno, je pa zagotovo zelo popestrila predvolilno kampanjo, ki je v nasprotju s pestrim dogajanjem v nekaterih drugih občinah umirjena in na visoki politični in kulturni ravni, brez metanja polen pod noge in odkrivanja škandaloznih skrivnosti.

Kandidati vsak po svoje predstavljajo svoje programe in celo Šrot se je volitev lotil tako zavzeto, kot bi bile zanj prve. V nekaterih medijih so sicer napovedovali, da bi lahko na koncu nekaj glasov izgubil zaradi Boška Šrota, ki naj bi tik pred volitvami začeti prestajati zaporno kazen. Verjetno to ne bo držalo. Če je župan zaradi bratove zgodbe izgubil podporo pri nekaterih volilcih, jo je že mnogo prej. Vse kaže, da so politične karte v Celju že razdeljene. Če bi se zgodilo drugače, bi to bilo za vse veliko presenečenje, za celjski odbor SLS, kjer imajo šampanjec že pripravljen, pa šok in veliko razočaranje.