Štirinajstčlanski upravni odbor Mednarodne kolesarske zveze je oblikovanje protidopinškega razsodišča napovedal po spornih odločitvah južnoafriške in češke organizacije, ki sta dopinška grešnika Daryla Impeyja in Romana Kreuzigerja oprostili vseh obtožb.

"Z namenom še izboljšati delovanje protidopinškega procesa smo se odločili za oblikovanje tribunala, ki bo namesto nacionalnih zvez obravnaval primere mednarodnih športnikov. S tem bomo zagotovili enotnost in doslednost v sprejetih odločitvah, s prenosom odločanja na neodvisno telo pa se bo v veliki meri zmanjšalo tudi število obravnav na mednarodnem športnem razsodišču Cas," je Mednarodna kolesarska zveza poudarila v izjavi za javnost.

Doslej se je v najbolj medijsko razvpitih primerih velikokrat dogajalo, da je krovna mednarodna organizacija na razsodišču v Lozani vlagala pritožbe in izpodbijala odločitve nacionalnih organizacij, ki so dopinške grešnike oprostile obtožb. Z ustanovitvijo kolesarskega tribunala pa za pritoževanje ne bo več potreb.

Mednarodna kolesarska zveza še preučuje možnosti za vložitev pritožbe v primeru Kreuziger, ki ga je domači olimpijski komite oprostil obtožb o nenormalnih odstopanjih v biološkem potnem listu. Najbolj razvpit primer pa je povezan s španskim kolesarjem Albertom Contadorjem, ki ga je domača zveza, čeprav je bil pozitiven na prepovedano snov klenbuterol, oprostila, mednarodna zveza pa je odločitev španske zveze izpodbijala pred Casom in bila uspešna, kolesarju pa so tudi odvzeli naslova skupnega zmagovalca dirk po Franciji leta 2010 in Italiji leta 2011.

Kolesarsko razsodišče bo po načrtih začelo delovati prihodnje leto. Upravni odbor zveze je ob tem izbral gostitelja svetovnega prvenstva v cestnem kolesarstvu leta 2017. Prvenstvo bodo čez tri leta pripravili v norveškem Bergnu, leta 2015 bo prvenstvu v ameriškem Richmondu, leta 2016 pa v katarski Dohi.