O trenutni pripravljenosti, tako fizični kot psihični, smo poklepetali z glavnim Adidasovim tekaškim trenerjem Blažem Strožerjem.

Se na skupnih treningih že čuti tekmovalno mrzlico?

Malo že, naši tekači se vse bolj pogosto udeležujejo raznoraznih tekov, kjer preizkušajo svojo pripravljenost, po večini so zelo zadovoljni in kažejo dobre rezultate.

Pred vami so zadnji trije tedni skupnih priprav. Na čem bo poudarek na oktobrskih treningih?

Zadnji tedni bodo namenjeni vzdrževanju pridobljenih spodobnosti in hkrati počitku pred maratonom.

Kako boste 'izpilili formo' in povečali hitrost?

Hitrosti ne bomo več razvijali, kar je je, bomo pa formo pilili z pliometričnimi in kratkimi intenzivnimi treningi.

Boste na treningih poskrbeli tudi za psihično pripravo na dan D, povečanje motivacije, premagovanje stresa…?

Vsake toliko pade debata tudi na to temo, bomo pa seveda rekli kakšno konkretno o samih tehnikah in prijemih o premagovanju stresa, ki se pojavlja pri teku.

Boste zadnje tedne pred maratonom namenili tudi počitku in regeneraciji?

Tako je. Bistvo zadnjih tednov je, da telesa ne utrujamo preveč, da mu damo priložnost, da se spočije, le na tak način lahko na dan D pokažemo kaj smo naredili skozi sezono. Zato bodo treningi kratki in intenzivni, veliko pa bo tudi sproščenih raztekov.

Ne le sistematična vadba in počitek, tudi ustrezna hranila močno vplivajo na tekaške dosežke. Kakšna naj bo prehrana tekačev tri tedne pred maratonom? Česa naj se tekači izogibajo v tem obdobju?

To je zelo zanimiva tema pred tekmovanji, je pa dejstvo, da nekega univerzalnega recepta ni. Nekateri prisegajo na večji vnos maščob, drugi na povečan vnos ogljikovih hidratov (OH). Nekomu bolj odgovarja eno, drugemu drugo. Sam prisegam na »Carbolading« se pravi večji vnos OH, za kar je kar precej znanstvenih raziskav pokazalo, da dejansko pozitivno vpliva na rezultat. Izogibamo pa se predvsem pijačam z diuretičnim učinkom (alkohol, kofein…), ki slabo vplivajo na hidracijo.

Oktobrski treningi lahko potekajo v precej hladnem vremenu – kako naj se mu tekači zoperstavimo?

Čas je, da oblečemo dolge rokave, pajkice, hlače… Toplejša oblačila bodo organizmu in mišicam pomagala ohranjati optimalno temperaturo, zato ne bomo po nepotrebnem izgubljali dodatne energije.