Gradnja trgovskega centra Ikee v Ljubljani je očitno vse bolj realna. Ikea bo namreč z ljubljansko mestno občino danes podpisala tako imenovani memorandum o soglasju. S tem bo občina dala tudi jasen znak, da podpira načrte švedskega pohištvenega velikana in jim bo tudi stala ob strani pri pridobivanju potrebnih dovoljenj.

Podpis memoranduma še dodatno potrjuje, da Slovenija ne bo ostala siva lisa na zemljevidu Ikee, ki je v vseh naših sosednjih državah že odprla svoje pohištvene centre. Kot smo že poročali, naj bi se Ikea z Zavarovalnico Triglav načelno že pred meseci dogovorila za nakup okoli 84.000 kvadratnih metrov velikega zemljišča v ljubljanskem BTC. Triglav naj bi za svoje zemljišče predvidoma iztržil okoli 270 evrov za kvadratni meter oziroma skupno okoli 22 milijonov evrov. Po neuradnih informacijah bi bila lahko kupoprodajna pogodba med največjo slovensko zavarovalnico in Ikeo podpisana že v spomladanskih mesecih, vendar naj bi Švedi pred tem želeli nekatere zaveze ljubljanske občine.

Pred začetkom gradnje Ikeo namreč čakajo še nekatere ovire. Še preden bi lahko zaprosili za gradbeno dovoljenje, mora namreč občina spremeniti prostorske načrte. Mestni svet bo osnutek sprememb in dopolnitev občinskega prostorskega načrta predvidoma obravnaval najkasneje do konca leta. Toda po optimističnih načrtih bi spremembe prostorskih načrtov mestni svetniki potrdili šele sredi prihodnjega leta, saj bo pred tem sledila še javna razprava, ki bo postopek zagotovo podaljšala za nekaj mesecev. Na zemljišču, kjer Ikea načrtuje svoj trgovski center, je po sedanjem občinskem načrtu namreč predvidena gradnja vsaj šestih poslovno-stanovanjskih stolpnic, od katerih bi bila najvišja visoka največ sto metrov. Na spodnjem delu zemljišča je predviden tudi zaključek večjega parka, pod katerim je dovoljenja tudi gradnja podzemnih garaž.