»Moj odstop je namenjen javnemu protestu proti medijsko anonimni gonji v letošnjem letu in tudi v preteklih letih proti bolnišnici, določenim osebam in meni kot direktorju,« izjavo o odstopu z mesta direktorja, ki jo je napovedal na zadnji seji sveta zavoda, pojasnjuje Žiberna.

Poročilo o poslovanju za prvih šest mesecev letošnjega leta kaže, da šempetrska bolnišnica posluje dobro in da je njeno poslovanje celo med najboljšimi s primerljivimi v državi.

»V popolnem nasprotju z mojim vrednostnim sistemom je, da se legitimna vprašanja iz bolnišničnega poslovanja rešuje na medijsko anonimni način in ne na podlagi obravnave pred pristojnimi državnimi oziroma bolnišničnimi organi,« pravi Žiberna.

Dogajanje v zadnjem času označuje kot blatenje in javno diskriminacijo, za katero so akterji poskušali pridobiti dokazne podlage naknadno. »V tem času nisem bil seznanjen niti z enim samim pisnim obremenilnim gradivom,« dodaja Žiberna.

Zaradi očitkov korupcije sta si prišla nasproti s predstojnikom oddelka za anesteziologijo in predsednikom sindikata Fides Konradom Kuštrinom ter s Katjušo Bizjak, pomočnico direktorja za upravno-ekonomske zadeve v bolnišnici Šempeter. Žiberna se je Bizjakovi javno opravičil, ker ji je »zmotno« pripisal partnersko razmerje s Kuštrinom. Prav slednji je javno opozoril na domnevno sporno poslovanje bolnišnice z družbo Gopharm.

Vodenje šempetrske bolnišnice je kot vršilec dolžnosti prevzel avgusta 2012, nato ga je svet zavoda imenoval za direktorja februarja 2013.

»Pred svetoma zavoda je odgovorna in zahtevna naloga izbire sposobne osebe za direktorja, ker se lahko kaj hitro zgodi, da se bo moral ukvarjati z realnimi problemi iz poslovanja bolnišnice, torej ne z navideznimi problemi, kot so izjave za rumeni tisk in anonimna blatenja brez dokazov. Svet zavoda se je v tem letu ukvarjal predvsem s tem zadnjim,« zaključuje Žiberna, ki po odstopu ostaja v šempetrski bolnišnici. Delal bo na oddelku kirurgije, kjer je v zmanjšanem obsegu tudi do zdaj opravljal delo kirurga. Odstopno izjavo naj bi podal predvidoma v četrtek.

Ministrstvo se je odločilo preveriti poslovanje bolnišnice v zadnjih treh letih, zato je uvedlo upravni nadzor. Z očitki na račun bolnišničnega poslovanja se ukvarja tudi protikorupcijska komisija. Ali je zaposlitev Žibernovih hčera res sporna, preverja inšpektorat za delo.