Sodni postopek, ki se vleče že več kot 50 let, je vključeval obtožbe, da je ameriška vlada slabo upravljala z viri na ozemlju plemena. Okoli 5,7 milijona hektarov zemlje, ki pripada plemenu Navajo, se namreč oddaja v najem za kmetijsko pridelavo, pridobivanje nafte in plina, kakor tudi za rudarstvo. Pleme Navajo je največje ameriško staroselsko pleme, sestavlja pa ga več kot 300.000 pripadnikov.

Predsednik združenja plemena Navajo Ben Shelly je dogovor označil za »zmago suverenosti plemena«. Pojasnil je, da so do pravične odškodnine prišli po dolgem postopku, v katerem so se trdo borili. Predstavniki plemena vendarle poudarjajo, da dogovor nikakor ne pomeni, da v prihodnosti ne bi mogli vložiti novih tožb zoper ameriško vlado, če bi znova prišlo do nepravilnosti.

Ameriški generalni državni tožilec Eric Holder je komentiral, da gre za zgodovinsko odločitev, s katero je končan dolgoleten spor med ZDA in plemenom Navajo. »Dogovor je pokazal predanost ameriške vlade za utrditev partnerstva z različnimi plemeni,« je zaključil.

To je največje izplačilo ameriške vlade posameznemu staroselskemu plemenu. ZDA so v preteklosti za uporabo zemlje sicer že dosegale dogovore z drugimi plemeni, leta 2012 pa so v poravnavi z 41 plemeni plačale okoli milijardo dolarjev odškodnine.