Igralec je pred voditelje stopil le en dan po tem, ko se je pridružil tisočglavi množici v New Yorku, ki je protestirala pred začetkom podnebnega vrha in zahtevala zavezujoč dogovor. Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Moon upa, da bo s pomembnimi imeni Hollywooda dosegel hitrejši premik pri oblikovanju predlogov, ki bi na naslednjem podnebnem vrhu v Parizu lahko vodili v zavezujoč dogovor.

»Rešitev te krize ni politično vprašanje, temveč vprašanje glede našega preživetja. To je urgentno sporočilo v izredno pomembnem času. Spoštovani delegati, svetovni voditelji, jaz se za svoje preživetje pretvarjam … vi se ne,« je zbranim sporočil DiCaprio. »Čas za odgovor na enega izmed največjih izzivov človeštva je zdaj. Rotimo vas, da se ga lotite na pogumen in iskren način,« je še dodal.

Da bi bil vpliv slavnih ljudi uravnotežen, je zbrane nagovorila še kitajska igralka Li Bingbing. Pred voditelji je izrazila pričakovanje, da bodo zasledovali skupni cilj: družbo z nizko ravnijo emisij toplogrednih plinov. Ob tem pa jih je spodbudila še s kitajskim rekom, ki je znan celemu svetu: »Kjer je volja, tam je pot.«