O tem, na čem naj temelji ustrezna prehrana tekačev, smo se pogovarjali z Gorazdom Globočnikom, diplomantom Fakultete za šport s področja športne rekreacije, osebnim trenerjem v ljubljanskem fitnesu Sokol in licenčnim kondicijskim trenerjem 2. stopnje, ki se ukvarja tudi z izdelavo jedilnikov glede na posebnosti posameznika.

Kakšna naj bo prehrana tekačev mesec dni pred maratonom? Česa naj se tekači izogibajo v tem obdobju?

Prehrana tekačev naj temelji na ogljikovih hidratih, ki ne vsebujejo glutena. Tega najdemo v pšenici, polnozrnatem kruhu ter moki, testeninah, rži, piri in tudi v ovsenih kosmičih, če ne vsebujejo napisa brez glutena. V nasprotnem primeru so namreč kontaminirani, ker se prevažajo v istih kamionih kot žita. Živila, ki vsebujejo gluten, so pogosto alergena in dvigujejo kortizol - hormon, ki nam 'kuri' mišično maso in povzroča vnetja. Zaradi vnetij nato absorbiramo manj drugih nutrientov, smo posledično utrujeni, imamo manj energije in smo slabše zbrani.

Kar se tiče beljakovin, je osnova v ribah, jajcih in mesu. Toda pozor: izogibajte se procesiranega mesa, ki nam prav tako povzroča vnetja in bolezni, ter gojenim ter večjim ribam. Tuna torej zaradi vsebnosti težkih kovin odpade. Ob upoštevanju omenjenih principov boste v organizem vnesli več omega 3 maščobnih kislin, kar med drugim lajša hujšanje in bolečine v sklepih.

In še nekaj bi poudaril: velika večina tekačev je v deficitu z magnezijem in cinkom. Uro pred spanjem priporočam okvirno (glede na telesno težo) 500 miligrama dobrega magnezija (ne kupujte magnezijevega oksida, ker se ne absorbira, naj bo vsaj citrat), tako bosta tudi spanec in regeneracija boljša. Magnezij med drugim umirja kortizol, ki ga dvigata stres in trening, ter inhibira spanec.

Priporočam tudi jemanje 25 miligramov cinka na dan. Več informacij o tem lahko med drugim najdete na mojem Facebook profilu Trening po meri.

Priznani kinezioterapevt mi je pred leti dejal: bolje ogrevanje brez treninga, kot trening brez ogrevanje. Zakaj se je pred vsakim treningom potrebno ogreti in kaj vse naj ogrevanje vsebuje?

Pri ogrevanju uporabljajte le razne oblike zamahov in aktivacijske vaje oziroma aktiven stretching, nikoli statičnega, saj le ta dela mišico trenutno šibkejšo ter povečuje možnosti poškodbe.

Jesenski treningi lahko potekajo v precej hladnem vremenu – kako se mu lahko tekači zoperstavimo?

Hladnemu vremenu se lahko zoperstavimo z dvigom imunskega sistema preko že omenjenega jemanja magnezija, cinka, izogibanja glutena in stresa, povečanega vnosa beljakovin, pitja bio limoninega soka večkrat dnevno,...