Trenutno štejejo netopirje

Zastopnik omenjenega podjetja Tomo Mali je poudaril, da so pogodbo pravzaprav »zamrznili«, saj da so šele v postopku pridobivanja gradbenega dovoljenja za prvo fazo projekta. »Podpisali smo dve pogodbi o stavbni pravici na tem območju, najprej z agrarno skupnostjo Draga, nato šele z občino Hrpelje - Kozina. Postopke za pridobitev gradbenega dovoljenja smo zato začeli najprej na zemljišču agrarne skupnosti, in dokler to ne bo urejeno, se nam ne zdi smiselno plačevati nadomestila občini, saj tam ne moremo delati še nič.«

Občini v dvajsetih letih slab milijon evrov

Zapletov niso mogli predvideti, trdi. »Res je, da smo pogodbo podpisali tik pred razglasitvijo Nature 2000, a pogovori o tem so se začeli že bistveno prej,« zagotavlja in dodaja, da za to niso vedeli niti na občini, dokler niso tik pred zdajci dobili obvestila. »Za gradnjo na tem območju je zdaj potrebne še kup dodatne birokracije. Trenutno se recimo ukvarjamo s štetjem in opazovanjem netopirjev, ki bi jih vetrnice morebiti lahko ovirale,« nekoliko karikira zaplete Mali, ki gradbeno dovoljenje za prvo fazo pričakuje v dveh mesecih, nato pa namerava občino zaprositi za obnovitev pogodbe.

Vetrni park naj bi se sicer raztezal na skupno desetih hektarjih, pri čemer jih je nekaj več kot pol v lasti agrarne skupnosti. Na občinskih zemljiščih naj bi zraslo deset malih vertikalnih vetrnic in (po tretjem letu) ena horizontalna, ki naj bi s pomočjo kraške burje proizvedle 400 milijonov kilovatov električne energije na leto. Občina bi v dvajsetih letih, za kolikor časa je podelila stavbno pravico, dobila nekaj manj kot 900.000 evrov, TM energija pa približno 40 milijonov evrov prihodkov.

Benčič Midre včeraj ni želel komentirati zapleta v projektu, ki je že na začetku sprožal nekaj dvomov tudi v občinskem svetu. Razlog so (bile) povezave omenjenega podjetja z Darkom Škodičem, domnevnim financerjem iz ozadja, znanim po nasedlem gradbenem projektu na Bavarskem dvoru v Ljubljani, kjer namesto 20-nadstropne stolpnice že nekaj časa zija gradbena jama. »Ti očitki so povsem zunaj konteksta,« je včeraj ponovil Mali. Po njegovih besedah je Škodič, ki je maja lani razglasil osebni stečaj, zgolj »nekaj časa vodil projekt, ko ga sam nisem mogel«.