Slovenska moška in ženska namiznoteniška reprezentanca je včeraj odpotovala v Lizbono, kjer bo do konca tedna tekmovala na evropskem ekipnem prvenstvu. Oboji nastopajo v tako imenovani diviziji challenge, ki je druga najmočnejša. Pred odhodom se je moški selektor Bojan Rak v primerjavi z žensko selektorico manj diskretno spogledoval z uvrstitvijo v najboljšo divizijo, medtem ko bi bila Vesna Ojsteršek Drnovšek zadovoljna z uvrstitvijo okoli 20. mesta.

Pogled v zgodovino ekipnih evropskih prvenstev razkriva, da je imela v preteklosti več uspeha slovenska ženska reprezentanca, ki je pred devetimi leti v Arhusu v postavi Biljana Todorovič, Martina Safran in Helena Halas osvojila bronasto kolajno. Moška reprezentanca je dvakrat doslej igrala v prvi evropski ligi, v kateri nikoli ni obstala.

Moški, ki bodo tekmovali v postavi Bojan Tokič, Saš Lasan, Jan Žibrat in Uroš Slatinšek, bodo favoriti skupine, v kateri bodo igrale še Švica, Bolgarija in Irska. »Ne bežimo od vloge favorita skupine. Toda rad bi poudaril, da Švicarji niso takšni eksoti, za kakršne jih ima večina. Poglejte, kako so močni v tenisu, nogometu... Tudi v namiznem tenisu so postali zelo neugodni tekmeci, čeprav imamo z njimi pozitivno bilanco. Tudi Bolgari imajo v svoji reprezentanci neugodne posameznike, eden med njimi je pred kratkim vzel skalp Nemcu Ovčarovu,« je na moč tekmecev opozoril Bojan Rak. »Naredili bomo vse, da dosežemo čim boljši rezultat. Če se nam bo ponudila priložnost za odmeven rezultat, jo bomo zgrabili z obema rokama. Še vedno je živ spomin na lansko ekipno svetovno prvenstvo, na katerem smo bili na odlični poti, da se uvrstimo v najmočnejšo kategorijo, a se nam je sredi prvenstva poškodoval Tokič. Res pa je, da v evropski drugi ligi igrajo nekatere reprezentance, ki so članice prve svetovne divizije, kar le kaže na to, da bo konkurenca močna.«

Moški selektor je še pojasnil, da v svetu namiznega tenisa po uvedbi novih, plastičnih žogic vlada prava revolucija. Številni igralci imajo zaradi manjše rotacije žogice težave, kar velja tudi za slovenske reprezentante z Bojanom Tokičem na čelu. Posledično so tudi žogice obrambnega metuzalema Saša Lasana manj neugodne.

Ženska reprezentanca v postavi Jana Tomazini, Alex Galič, Manca Fajmut in Tamara Pavčnik naj bi v svoji skupini na papirju zasedla drugo mesto. Prva naj bi bila Srbija, na tretje in četrto mesto pa naj bi se uvrstile Finke in Švicarke. »Naš cilj je premagati Finsko in Švico, ki smo jo doslej dvakrat dobile s 3:2. Srbkinje so na papirju boljše, a jih dobro poznamo, zato se v boju z njimi ne bomo predali. Pred odhodom na prvenstvo nimam najboljšega občutka, saj smo imeli v pripravljalnem obdobju precej težav. Manca in Jana sta bili nekaj časa poškodovani, Alex je zbolela, a je na mednarodnem prvenstvu Belgije pokazala odlične igre,« pravi Vesna Ojsteršek Drnovšek. »Želela sem si, da bi z nami odpotovala Jana Ludvik, a ima zaradi nosečnosti druge obveznosti. Za Tamaro Pavčnik sem se odločila, ker je z dosežki tako v članski kot mladinski konkurenci dokazala, da je zelo obetavna igralka,« je sklenila ženska selektorica.