Podjetje vodi univ. dipl. inženir računalništva Bogdan Kronovšek, zelo pomembna člena v podjetju in razvoju pa sta njegov oče Rudi in mama Cvetka, ki sta sicer že upokojena. Podjetje Termo-tehnika, d. o. o., je v družinski lasti. Lani je spremenilo ime blagovne znamke in Termotehnika se je preimenovala v bolj logično in na trgu že prepoznavno Kronoterm, saj so številni kupci govorili o Kronovškovih toplotnih črpalkah.Pogovarjali smo se z direktorjem podjetja Bogdanom Kronovškom.

Težko bi na hitro prehodila 24 let razvoja vašega podjetja, tako da se bolj usmeriva na zadnja leta razvoja toplotnih črpalk. V nekem intervjuju za Moj dom ste rekli, da je bilo na področju toplotnih črpalk prelomno leto 2005. Dotlej so bile v Evropi zelo redke ogrevalne toplotne črpalke, medtem ko so jih v Ameriki začeli uporabljati že v petdesetih letih. Ko pa je prišlo do energetske krize, je tudi v Evropi prišlo do njihovega pospešenega razvoja. Če je bilo leto 2005 prelomno, je prelomno zadnja leta kar vsako. Toplotne črpalke namreč doživljajo velik razvojni in prodajni razcvet, še posebno na področju ogrevalnih toplotnih črpalk zrak/voda. Sistema voda/voda (podtalnica) oziroma zemlja/voda (kolektor, sonda) delujeta pri dokaj konstantnih in v ozkem območju omejenih temperaturnih razmer. Podtalnica ima skoraj konstantno temperaturo 8 do 12 °C, zemeljski kolektor pa od –3 do +3 °C. Toplotna črpalka pa vodo greje v območju 35 (talno gretje) do 55 °C, izjemoma tudi do 65 °C (radiatorji). V bistvu to pomeni, da deluje v manj obremenjenem režimu, kar je za vsak stroj ugodno. Ali se je razvoj v teh dveh sistemih s prihodom toplotnih črpalk zrak/voda ustavil ali vsaj upočasnil?

Dejstvo je, da se v tem času govori, reklamira, predstavlja in tudi proda največ toplotnih črpalk zrak/voda, še posebno zaradi poplave tako imenovanih klima-toplotnih črpalk, predelanih klimatskih naprav, ki se predstavljajo kot kompetentne ogrevalne toplotne črpalke. Žal pa so kupci ob nakupu teh velikokrat razočarani saj se redko vprašajo, ali je ta naprava res primerna za naše podnebne razmere, ali bo resnično delovala tako učinkovito, kot pričakujejo oziroma kot je obljubljeno, ali bo ta naprava pri zunanjih temperaturah pod 0 °C ogrevala samo z električnim grelcem itn.

Skratka toplotne črpalke voda/voda in zemlja/voda so še vedno najvarčnejši in najbolj zanesljiv sistem ogrevanja, zato mi vsekakor nismo ustavili razvoja na tem področju. V naslednjem letu načrtujemo prenovo naše celotne serije. Nova generacija bo poleg boljše funkcionalnosti prinesla tudi velik skok v učinkovitosti. Vsekakor pa so tovrstni sistemi še vedno najbolj primerni za zgradbe, ki potrebujejo večjo grelno moč, to je 40, 60, 80 kW itn.

Toplotna črpalka zrak/voda pozimi jemlje toploto zraku, katerega temperatura je lahko tudi do –10 °C, poleti pa (za segrevanje sanitarne vode) celo nad +30 °C. Torej gre za ekstremne temperaturne razlike in s tem tudi ekstremno hude obremenitve kompresorja, kar zahteva res kvaliteten izdelek. Kakšne so novosti na tem področju v zadnjih letih, še zlasti v zadnjih dveh?

Ravno zaradi ekstremnih pogojev, ki ste jih omenili, pri katerih mora delovati toplotna črpalka zrak/voda, so tudi največje razlike v kvaliteti in ustreznosti med napravami na trgu. Zato mi tukaj ne sklepamo kompromisov in strankam ponudimo resnično najnaprednejšo tehnologijo, ki je trenutno na voljo. Uporabljamo napredni sistem EVI, ki s suhimi podhlajenimi parami poskrbi za ustrezno hlajenje kompresorja pri največjih tlačnih razmerjih in s tem poveča učinkovitost delovanja v skrajnem območju. Z več tisoč urami, ki smo jih namenili testiranju toplotnih črpalk zrak/voda, smo uspeli razviti resnično optimalno konfiguracijo vseh komponent toplotne črpalke. Te so med seboj tako usklajene, da tudi pri ekstremnih razmerah, kot je na primer z ledenim srežem prekrit uparjalnik, visoki kondenzaciji in zelo nizkimi zunanjimi temperaturami, kompresor ne deluje izven dovoljenega območja.

Zelo laično in brez podrobnosti to pomeni, da večja kot je toplotna črpalka, bolje bo naprava služila varčnemu ogrevanju v vseh razmerah. Žal tukaj ne moremo mimo fizike in tisti, ki želi imeti poleg hiše majhno škatlo, se mora zavedati njene velike omejitve in večjih stroškov ter vprašljive življenjske dobe.

Imamo različne oplotne črpalke. Kakšne bi vi priporočili za novozgrajeno individualno hišo?

Nasvet o najbolj primernem sistemu toplotne črpalke je odvisen od številnih dejavnikov, kot so velikost objekta, izolacija, toplotne izgube, možnosti uporabe podtalnice ali izvedbe, grelna telesa (raditaroji ali talno ogrevanje), od tega, kakšne želje ima stranka glede postavitve in tudi pričakovanja od sistema itn. Z namenom, da se izvede čimbolj racionalen in tudi najbolj učinkovit sistem glede na dane zmožnosti, stranki vedno ponudimo brezplačen ogled in pogovor z enim naših svetovalnih inženirjev, pa naj bo to pasivna hiša ali hotel z bazeni. Pri novozgrajenih hišah s manj kot 10 kW toplotnih izgub vsekakor priporočamo sistem zemlja/voda, če ima investitor dovolj finančnih sredstev in možnost izvedbe. Kot drugo pa priporočamo sistem zrak/voda. Čeprav so zaradi vgradnje in prostora zelo mamljive kompaktne naprave, ki združujejo tako prezračevanje kot toplotno črpalko, jih odsvetujemo, saj so večinoma zelo slab kompromis prezračevanja in ogrevanja. Zaradi poddimenzionirane toplotne črpalke tako večina časa deluje za ogrevanje električni grelec, kar pomeni, da je vsak sistem zase bistveno bolj učinkovit in ponuja večje udobje, v investiciji pa ni velike razlike. Prav tako tudi iz lastnih izkušenj opozarjamo, da pri pasivnih in nizkoenergijskih hišah, ki naj bi imele zelo nizke izgube – 3 kW ali manj, ni pametno vgraditi toplotnih črpalk manjše moči od 5 kW. Velikokrat je izračun toplotnih izgub preoptimističen, pogosto pa se podcenjuje tudi potrebna moč za segrevanje sanitarne vode.

Pri večjih hišah s toplotnimi izgubami 10 kW in več prav tako glede na prostorske in finančne zmožnosti priporočamo vgradnjo toplotnih črpalk zemlja/voda in voda/voda, če teh zmožnosti ni, pa zrak/voda. Vsekakor pa najprej priporočamo ogled našega strokovnjaka.

Nekateri so prepričani in nekako v javnosti nekako velja, da je za uporabo ogrevalne toplotne črpalke treba imeti normalno izolirano hišo. Ali ta v slabo izolirani hiši ni smiselna?

Temu »nekako velja« se moram prav nasmejati, ker mi ni jasno, kako je to prišlo v javnost oziroma kako se je ta miselnost sprejela, ki je s stališča stroke in preprostega izračuna popolnoma zgrešena. Sama logika pove, da bolj kot je neka hiša potratna oziroma večje toplotne izgube ima, večji je prihranek s toplotno črpalko in prej se investicija povrne. Če pri porabi kurilnega olja v višini 3000 evrov privarčujemo s toplotno črpalko in radiatorji 60 odstotkov, je to 1800 evrov, pri zelo dobro izolirani hiši in porabi kurilnega olja v višini 1800 evrov pa takšen prihranek pomeni približno 1080 evrov. Pri povprečni višini celotne investicije v toplotno črpalko z montažo v višini 7000 evrov (toplotna črpalka + montaža) se pri manj izolirani hiši investicija povrne v približno štirih letih, kar dobri dve leti in pol prej kot pri bolje izolirani hiši. Iz tega sledi, da se investicija v toplotno črpalko bistveno bolj splača pri manj izolirani hiši, le ogrevalni sistem mora biti primeren. Seveda pa se ne glede na sistem ogrevanja izolacija vedno splača. Resnično upam, da se bo ta napačna interpretacija čim prej prenehala širiti.

Kakšne pa so novosti zadnjih dveh let v vašem podjetju?

Novosti v zadnjih dveh letih je bilo zelo veliko. Kot sami veste, je vsakih nekaj mesecev sejem in vedno predstavimo kaj novega. Kot pomembnejše bi rad izpostavil uvedbo nove blagovne znamke Kronoterm in nove celostne grafične podobe podjetja, kar je bilo po dobrih dvajsetih letih zelo dobrodošlo. Glede trgov smo si v Sloveniji z dokazano kakovostjo in dobrimi referencami še bolj utrdili mesto. Začeli smo intenzivno delati na trgih sosednjih držav. Poleg kopice produktnih in storitvenih novosti, kot sta krmiljenje in spremljanje ogrevalnega sistema preko oblaka, večkrat nagrajene »kotlovnice v malem«, hidromodula in linije večjih ogrevalnih toplotnih črpalk zrak/voda od 30 do 100 kW, je treba izpostaviti tudi našo najuspešnejšo sanitarno toplotno črpalko linije ECO, ki na švicarskem inštitutu za testiranje toplotnih črpalk WPZ že več kot dve leti zaseda prvo mesto.

Vaše podjetje zaposluje več kot petdeset delavcev, več kot pol v razvoju. Razvoj je verjetno tisti del, ki vam prinaša prednost pred drugimi?

Naše podjetje je že od samega začetka zelo razvojno naravnano, saj poleg nekaterih serijskih naprav razvijamo in proizvajamo naprave po zahtevah kupca. Imamo velik tim inženirjev, ki se ukvarjajo samo z razvojem, izboljšavami in prilagoditvami naprav po zahtevah strank. Rezultat tega je tudi dejstvo, da je naša toplotna črpalka že nekaj let prva po učinkovitosti na najbolj priznanem inštitutu za testiranje toplotnih črpalk v Evropi, WPZ. Letos smo ponovno prestavili mejnik učinkovitosti tovrstnih še višje, na kar 3,23, s sanitarno toplotno črpalko serije ECO za pogodbenega kupca iz Švice. Ta je črpalka je tudi naš paradni konj v izvozu, hkrati pa lahko povem, da s tem izdelkom dvigujemo tudi ugled Slovenije. Tujci se sprašujejo, kako lahko neka mala Slovenija naredi po javno dostopnih podatkih najučinkovitejšo toplotno črpalko v Evropi.

Kot je dejal že marsikateri slovenski proizvajalec, se moraš najprej preko meja potrditi in uspeti, šele potem domači trg prepozna kakovost tvojih proizvodov. Še vedno velja mnenje, da če je nekaj narejeno v severni ali zahodni Evropi ali pod zvenečim tujim imenom, potem je to res vrhunski izdelek v vseh pogledih, vendar tisti, ki vsaj malo poznajo stanje v evropski industriji, vedo, da že dolgo ni več tako.

Leta 2007 ste prejeli prvo Dnevnikovo regijsko gazelo, med nominiranci in dobitniki regijske gazele ste tako rekoč vsako leto in vedno ste uvrščeni zelo visoko. Kaj to pomeni za prepoznavnost in ugled vašega podjetja?

Od leta 2007 smo bili še petkrat nominirani za regijsko gazelo, leta 2013 pa ponovno tudi zmagovalci regijskega izbora, ki se je nadaljeval z izborom na državni ravni, na katerem smo v letu 2013 prejeli bronasto priznanje. Takšne pohvale našega poslovanja in dela celotne ekipe smo zelo veseli in to z veseljem povemo tudi našim tujim partnerjem, kar dodatno povečuje njihovo zaupanje in pripravljenost za sodelovanje. Na tem mestu moram pohvaliti zelo trdo in nesebično delo, ki ga opravlja ekipa Dnevnika z izborom gazel, saj to ni le goli izbor uspešnih podjetij, ampak dviguje prag in povečuje pomen zdravega in ambicioznega podjetništva. S tem dokazuje tudi, da v gospodarstvu niso samo tajkuni in lopovi.