S tem je tudi končala prevlado Brazilcev, ki so na Poljskem v svojem petem finalu lovili četrti zaporedni naslov, kar doslej ni uspelo še nobeni reprezentanci. Trikrat zapored so bili prvaki tudi Italijani.

Poljska je Brazilce premagala tudi v predtekmovanju (to je bil edini brazilski poraz na svetovnih prvenstvih v zadnjih 16 tekmah), hkrati pa je izid v medsebojnih obračunih obrnila v svojo korist, zdaj vodi s 5:4.

Začetek tekme ni kazal na tak razplet, saj so Južnoameričani po zaslugi bloka gladko dobili prvi niz. Toda to Poljakov, ki jih je fanatično bodrilo občinstvo v polni dvorani v Katovicah, prevzeli so pobudo in vodili preostanek tekme. Brazilci so jih v glavnem lovili, jih pred končnico tudi ujeli, toda v odločilnih trenutkih so bili gostitelji bolj zbrani in Mariusz Wlazly jim je s svojo 14. točko zagotovil naslov. Še učinkovitejši od Wlazlyja je bil Mika Mateusz, ki je dosegel 22 točk. Pri gostih sta 18 točk dosegla Wallace De Souza in Ricardo Santos.

Bronasto kolajno so osvojili Nemci. V malem finalu so s 3:0 (21, 24, 23) premagali Francijo. To je prva kolajna za Nemčijo v novejši zgodovini in prva po 44 letih, ko so bili prvaki odbojkarji Nemške demokratične republike (NDR).

V tekmi za peto mesto je v Lodžu Rusija s 3:0 (19, 21, 18) premagala Iran.