»Mislim, da smo dobro odpeljale. Mnogo bolje kot na dirki svetovnega pokala na Švedskem pred mesecem. Hitrejše vožnje nismo bile sposobne,« je članica šestčlanske zasedbe BTC City Ljubljana Polona Batagelj komentirala ekipno vožnjo na čas prvi dan svetovnega prvenstva v španski Ponferradi. Varovanke Gorazda Penka so bile prijetno presenečenje uvodne preizkušnje.

Dvanajsto mesto ženske ekipe BTC je za premierni nastop na svetovnih prvenstvih dober dosežek. Ekipni kronometer je kot paradna disciplina odraz vlaganja in moči ekipe. Ob tem je pisani mednarodni zasedbi Gorazda Penka na 37 kilometrov dolgi trasi manjkalo le 35 sekund do osmega mesta, ki ga je dosegla nizozemska ekipa Giant Shimano. Vmes so bile še norveška Hitec, ruska Rusvelo in ameriška Tibco. Strateg je razkril, da je taktiko naslonil predvsem na dveh močnih specialistkah v ekipi, na Poljakinji Eugeniji Bujak in Avstrijki Martini Ritter. »Ko je bila spredaj Eugenija, so drvele s hitrostjo 58 km/h, ko je bila Italijanka Valentini, pa s 50. To so velike kakovostne razlike. Za Polono in Uršo Pintar je uspeh že, da sta do konca vzdržali ritem zavetrja,« je detajle opisal šef Gorazd Penko, ki se je po dirki že prelevil v selektorja ženske reprezentance in bo danes na posamični vožnji na čas pospremil mladinko Katjo Jeretina v reprezentančnem dresu.

Kolesarjem Adrie Mobila se v »ligi prvakov«, v enourni moški preizkušnji kolesarske resnice, ni izšlo po željah in so končali na 27. mestu. Kot leta 2012 na prvi izvedbi tega klubskega svetovnega prvenstva. »Odpeljali smo na maksimumu, a več se ni dalo. Če bi želeli višje, denimo okoli 20. mesta kot lani, bi morali odpeljati kar dve minuti hitreje, kar pa je ogromno,« je vožnjo ocenil eden močnejših členov zasedbe Kristjan Fajt in nanizal nekatere okoliščine, ki so Novomeščane še vedno uvrstili med štiri najboljše nizkoproračunske ekipe »razreda kontinental«. »Radoslav Rogina je zbolel in ni zmogel kot eden najmočnejših mož v ekipi dati vse od sebe. Več kot deset kilometrov pred ciljem je zaostal še mladi Bruno Maltar. Nam štirim z Matejem Mugerlijem, Primožem Rogličem in Klemenom Štimulakom je tako ostalo le, da racionalno privozimo do cilja. Čeprav smo imeli dobre vmesne čase, smo zaradi teh okoliščin v drugem delu izgubljali ritem. Sam sem se odlično počutil, vse sem dal od sebe in optimistično čakam naslednjo nedeljo,« je preizkušnjo na valoviti in tehnično zahtevni trasi opisal Fajt. V čast ekipe BMC so igrali ameriško himno. Kristijan Koren je z zasedbo Cannondale, v kateri je vozil tudi Peter Sagan, na devetem mestu zaostal za 1:28.

Grega Bole je z drugim mestom v Cesenaticu,, kar je bil že drugi tovrstni dosežek Blejca na štirih enodnevnih dirkah v Italiji, olajšal izbor selektorju Gorazdu Štanglju o šesterici za nedeljsko cestno dirko. »Grega Bole gre v Španijo. Matej Mohorič bo tako, kot je tudi sam nekako želel, vozil le posamični kronometer v sredo,« je odločitev pojasnil Gorazd Štangelj in dodal: »To je bil že nekako vnaprej pričakovan razplet. Bole sicer s svojo pripravljenostjo še ni povsem zadovoljen, a to se mi zdi normalno. In tudi, če zmore svojih 95 odstotkov, je pač kolesar s pravimi karakteristikami za traso prvenstva in zato boljša izbira. Ni mi bilo lahko odločiti, da Mohoriča ne bo zraven, saj moramo vlagati v izkušnje. Da bi prečrtal katerega drugega, pa ne morem iz drugih razlogov in zamisli. Kristjan Fajt je tisti, ki bo moral kot pomočnik ostati ob Boletu. Preostali imajo drugačne vloge. Jan Polanc ne more biti že na startu pomočnik. Luka Mezgec tudi ne, vsaj dotlej, dokler bo imel dovolj moči držati ritem čez klance. Jure Kocjan pa je skrita karta. Mislim, da se lahko 'prekucne' čez klance lažje, kot se bo Mezgec ali bi se Borut Božič.«