Velika prevozna sredstva

Zračni transport, sodelovanje v mednarodnih operacijah, varovanje in zračni nadzor ter vsakodnevno sodelovanje v sistemu zaščite in reševanja Republike Slovenije so bistvo delovanja letalskega polka. V okviru reševanja se v poletnih mesecih delo helikopterske posadke poveča, predvsem zaradi pogostejših posredovanj v nesrečah zaradi turistov, pohodnikov v gorah. »Poleg pilota, kopilota in vedno navzočega tehnika letalca so za potrebe gorskega reševanja v posadki še pripadnik gorske reševalne službe, zdravnik in policist,« helikoptersko nujno medicinsko pomoč pojasnjuje Jani Krošl, predstavnik za odnose z javnostmi v Slovenski vojski. Poleg poškodovanih in obolelih pa za potrebe medbolnišničnih prevozov pripadniki 151. helikopterske eskadrilje sodelujejo tudi pri prevozu dojenčkov in nedonošenčkov. »Na Letališču Jožeta Pučnika imamo helikopter, ki je podnevi v 15-minutni pripravljenosti,« nadaljuje Krošl.

Tudi za »punce« je prostor za krmilom

Že dve leti je v Vojašnici Jerneja Molana poročnica Romana Begovič, ki se skupaj z moškimi kolegi uči v letalski šoli. »Šolam se za pilotko helikopterja, licence sicer še nimam, se pa trudim, da jo čim prej pridobim,« pravi in nadaljuje, da se je njena vojaška pot začela po vpisu na strojno fakulteto, smer letalstvo. »Prijavila sem se na razpis za pilota Slovenske vojske in sprejeli so me.« Kasneje je opravljala tudi prakso v letalski šoli, po končanem študiju pa jo je čakala še selekcija šole za častnike. Trenutno se teoretično in praktično še usposablja, kot edina predstavnica nežnejšega spola pa pravi, da s sodelavci nima težav. »Mogoče je bilo malo težje s fizičnim naporom, kjer smo ženske v zaostanku, vendar si pomagamo, se med seboj motiviramo in delamo v skupinskem duhu,« zaključi Begičeva, ki si v prihodnosti želi postati del operativne helikopterske enote SV.

Prvi teden v juniju je na območju Republike Slovenije potekala petdnevna mednarodna vojaška vaja Adriatic Strike 2014, na kateri je Slovenska vojska v sodelovanju z zavezniškimi državami izvedla usposabljanje usmerjevalcev združenih ognjev. Na vaji so poleg Slovenske vojske sodelovali še pripadniki avstrijskih, belgijskih, čeških, francoskih, hrvaških, latvijskih, litvanskih, madžarskih, makedonskih, črnogorskih, nizozemskih in ameriških oboroženih sil. Vajo pa so med drugimi spremljali tudi opazovalci iz Egipta, Jordanije, Savdske Arabije in Združenih arabskih emiratov. »Moč, znanje in izkušnje je v enem tednu združilo približno 400 udeležencev, od tega 200 tujih pripadnikov oboroženih sil, urjenje postopkov usmerjevalcev združenih ognjev pa je podpiralo 23 zrakoplovov in 13 brezpilotnih letal,« je zanimivo poletno dogajanje opisal podpolkovnik Brecelj.

Vojaški poletni tabor za otroke

V Vojašnici Jerneja Molana pa je bilo pestro tudi, ko so že tradicionalno pripravili štiridnevni tabor za otroke pripadnic in pripadnikov Slovenske vojske, ki svoje naloge opravljajo v omenjeni vojašnici. »Prvi dan je bil namenjen otrokom do četrtega razreda osnovne šole, preostali trije dnevi pa so bili rezervirani za osnovnošolce od petega do devetega razreda,« pojasnjuje Krošl. Mlajši udeleženci so v enodnevnem obisku spoznali delo svojih staršev, osnove prve pomoči ter delo reševalnih psov. Tridnevni vojaški tabor pa je poleg spoznavanja osnovnih vojaških veščin otroke obogatil z novim znanjem iz ekskurzije, kjer so si ogledali vojaški muzej v Pivki, in z obiskom 430. Mornariškega diviziona. Prav tako so se otroci pobližje spoznali z delom lokalnega potapljaškega in paintball društva.