Savšek že več let opozarja nase, potem ko je moral zaradi poškodbe letošnje prvenstvo izpustiti prvi favorit slovenske ekipe kajakaš Peter Kauzer, je vloga prvega vesla v ekipi pripadla Savšku. Ljubljanski kanuist je lani v Pragi osvojil bron, do uspeha je prišel točno po 30 letih, ko je zadnje odličje na SP osvojil njegov zdajšnji trener Jože Vidmar. Ta je leta 1983 na SP v Meranu osvojil edino kanuistično kolajno na svetovnih prvenstvih do lani.

Zadovoljiti se je moral z drugim mestom

V posamični konkurenci je pred prvenstvom kot cilj postavil uvrstitev v finale in tam odpeljati brezhibno vožnjo. To mu je tudi uspelo, z dovolj hitrim časom je bil do uspešnega protesta ameriške zveze celo 20 minut svetovni prvak. Prvi favorit Francoz Fabien Lefevre, ki tekmuje za ZDA, je namreč po mnenju enega sodnika od treh ena vrata udaril, dobil dve kazenski sekundi in pristal za Savškom.

A vložen protest ameriške zveze je bil uspešen, Lefevru so po 20 minutah zvezdico umaknili in ga razglasili za svetovnega prvaka, Savšek pa se je moral zadovoljiti z drugim mestom. »Seveda je razlika, če si prvi ali drugi. Najlepše je stopiti na najvišjo stopničko, to je enkraten občutek. Se pa velikokrat zgodi, da sodniki spremenijo svoje odločitve, velikokrat še 20 minut po tekmi čakamo uradne rezultate, da preverijo po posnetkih, kaj se je dejansko zgodilo. Če kdo dobi kazenski dotik in o tem ni prepričan, vloži protest, nato preverijo posnetke in včasih tudi spremenijo odločitev in uvrstitev. A takšen je ta šport, nimam kaj,« je spremembo sodnikov umirjeno opisal Savšek.

Napake rešujejo počasni posnetki

Počasni posnetki so tekmovalcem in zvezam na voljo v želji po čim bolj poštenem boju. Voda se na progi vrtinči in pljuska, dodatno količke vrat maje še veter. Čeprav vsaka vrata nadzirajo po trije sodniki, se napake dogajajo. Te rešujejo s počasnimi posnetki. Je bil ameriški tekmovalec v prednosti, ker nastopa na domačih tleh?

»Ne, mislim da ne. Toliko so pošteni, ne vem sicer, kaj naj rečem, ampak tako kot sodijo sodniki, tako je,« je v duhu fair playa na spremenjeno odločitev reagiral 27-letni Savšek. Kanuist kluba iz Tacna je imel na finalni dan med polfinalom in finalom zgolj dve uri premora, nadaljnji dve sta ga ločili še od ekipne preizkušnje. Tam je skupaj z Luko Božičem, ki je bil posamično osmi, in Anžetom Berčičem osvojil še bron med ekipami.

»Tega res nisem pričakoval. Za mano je res pester dan in da bom osvojil kar dve kolajni, presegel sem svoja pričakovanja. Čeprav ekipna vožnja ni bila brezhibna, smo na koncu po vnovičnem čakanju na dokončno sodniško odločitev le osvojili odličje, tega sem resnično vesel,« je še povedal Savšek.