Koprski odbor SD po naših informacijah s kandidati za svetnike in županskim kandidatom ne bo mogel nastopiti na bližajočih se lokalnih volitvah. Upravno sodišče v Novi Gorici je namreč zavrnilo pritožbo koprskega odbora SD na odločitev volilne komisije, ki ni potrdila njihove kandidatne liste, na kateri sta se za svetniško mesto nameravala med drugim potegovati nekdanji poslanec Marjan Križman in nekdanja evropska poslanka Mojca Kleva Kekuš, kandidatka za županjo pa je bila Tatjana Magdalenič.

V koprski volilni komisiji so pred dnevi pojasnili, da so se za ta korak odločili, ker je strankina centrala samovoljno določila kandidate, čeprav bi to moral narediti koprski odbor Socialnih demokratov. A kot smo že pisali, SD v največji obalni občini poka po šivih, njegov donedavni predsednik Angel Šav pa je celo zapustil stranko. V centrali stranke so nezakonitosti zanikali in poudarili, da so o kandidatih odločali člani stranke s stalnim bivališčem v Kopru. Odločitev volilne komisije so celo označili za manever, na katerega je vplival koprski župan Boris Popovič.

Včeraj je glavni tajnik SD Uroš Jauševec obtožbe še zaostril. Za STA je dejal, da je v Kopru Popovič »svoje lovke« uspel vplesti v stranko SD. Po Jauševčevih besedah je lahko vprašljiva nepristranskost občinske volilne komisije, saj v njej sodelujeta nekdanja člana SD, ki »delujeta z namenom škodovati interesu stranke«.

Jauševec je prepričan, da si sedanja občinska struktura prizadeva preprečiti nastop SD na volitvah, ker se boji njenega dobrega rezultata. Tudi predsedujoči SD Dejan Židan je za STA izrazil obžalovanje, da se poskuša na rezultat SD vplivati tako, da se mu onemogoči, da sploh tekmuje.pp, pb