Z odprtjem novega vrtca v Krtini so v občini Domžale, kjer so se še pred kratkim spopadali z veliko prostorsko stisko, to jesen dokončno rešili prostorske težave v vrtcih. Poleg enote Mavrica, ki sodi pod okrilje Vrtca Urša, pa so v Krtini, kamor se priseljuje vse več mladih družin, s skoraj 2,8 milijona evrov vredno naložbo hkrati pridobili tudi šolarji.

Naložbo je namreč dopolnil tudi prizidek k podružnični šoli. Oba nova objekta so povezali s podzemnim hodnikom, med njima pa uredili asfaltirano igrišče. V šolskem prizidku, ki je z obstoječo šolo povezan s hodnikom, so v prvem nadstropju dve učilnici, kabineta, zbornica in sanitarije, v pritličju pa razdelilna kuhinja, jedilnica in večnamenski prostor.

»Prej smo malicali in jedli kosilo kar v učilnicah,« se je spomnila četrtošolka Zoja, ki ji zdaj kosilo na novih pladnjih v urejeni jedilnici veliko bolj tekne. Tudi četrtošolec Aleksej je ponosen na novo jedilnico, všeč pa mu je tudi, da jih prvošolci, ki so zdaj v prizidku šole, več ne motijo, imajo pa tudi vsak svoje garderobe. Tudi učilnice so večje in bolj svetle, pravijo četrtošolci, ki pa so kljub novim prostorom letos imeli smolo, da se je nekaj sošolcev tik pred začetkom šolskega leta preselilo. Tako jim je zmanjkal en učenec za dva samostojna razreda in so morali po več letih ponovno združiti tretji in četrti razred. A se zaradi velikih učilnic med sabo ne motijo, so pojasnili učenci. Učiteljica prvega razreda Elizabeta Pirnat je povedala, da sta prvi in drugi razred dovolj močna, da se naslednje leto to ne bo ponovilo. Prvošolke Kaja, Lucija in Pika pa so v en glas dodale, da je v šoli lepše kot v vrtcu, saj imajo čudovite prostore in se lahko učijo in delajo domače naloge. Fantje pa se najraje igrajo s kockami, so dodale.

Vodja vrtca Nuška Rožic, ki je poprej 14 let delala v enoti Urša, je povedala, da so malčki in starši ter zaposleni navdušeni nad novim vrtcem, kamor se vstopa le z vstopnimi karticami, ki jih imajo vsi starši. In čeprav so še v uvajalnem obdobju, se v mavričnih prostorih vsi počutijo zelo dobro. Pa tudi že vadijo, da bodo s pesmijo in plesom polepšali slovesno otvoritev vrtca, ki bo naslednji teden. Za zdaj so napolnili pet oddelkov, ena igralnica na otroke še čaka. Trije oddelki za prvo starostno obdobje so v pritličju, kjer so tudi večnamenski prostor, kabineti in sanitarije; v prvem nadstropju pa so trije oddelki za kombinirano ali drugo starostno skupino s spremljevalnimi prostori. V okviru naložbe so energetsko sanirali tudi stavbni ovoj obstoječe šole in obnovili cesto do nje.