V društvu izseljencev trdijo, da obstajata med Hrvati v tujini velik interes za vrnitev v domovino in želja, da pripomorejo k razvoju Hrvaške. A veliko je takih, ki so bili ob vrnitvi razočarani, navaja Belančića današnji Večernji list.

"Niso našli sožitja. Leta v tujini so pustila sledi in resnično so vzgojeni drugače. Zato tudi želijo naselje, v katerem bi bili na enem mestu in bi lahko živeli, kot so to počeli v ZDA, Kanadi, Nemčiji," poudarja povratnik iz Clevelanda.

Belančić ocenjuje, da bo vrednost investicije novega naselja najmanj 20 milijonov dolarjev ter da bo svoj dom tam v prvih petih letih zgradilo 10.000 povratnikov. Projekt je predstavil pred kratkim na prvem hrvaškem kongresu izseljencev v Zagrebu.

Za začetek pričakujejo gradnjo približno 200 družinskih hiš, ki bi jih financirali sami povratniki. Upajo, da bodo lastniki potencialnih lokacij ponudili zazidljiva zemljišča po razumnih cenah in zagotovili komunalno infrastrukturo.

Pri projektu pripravljeni sodelovati

Župan Samobora Krešo Beljak je potrdil, da so seznanjeni s projektom in da so pripravljeni sodelovati. Tudi v vladnem uradu za Hrvate v tujini in v hrvaškem kongresu izseljencev napovedujejo, da bodo podprli vsako resno idejo.

Za načrtovane javne objekte v novem naselju, kot sta dom izseljencev ali dom za starejše občane, Belančić pričakuje, da bodo našli vlagatelje med samimi povratniki.