Čeprav sta nekdanji kapetan angleške reprezentance in njegov dolgoletni trener pri Manchester Unitedu Alex Ferguson nemalokrat stala na nasprotnih bregovih, sta, kar se tiče vprašanja škotske neodvisnosti, enakega mnenja. Tako škotski nogometni strateg kot Beckham sta pred dnevi vse Škote pozvala, naj na četrtkovem referendumu glasujejo proti odcepitvi Škotske od Velike Britanije.

»Želimo, da veste, kako zelo cenimo naše medsebojne odnose in prijateljstvo. Seveda se to, ne glede na izid referenduma, ne bo spremenilo. Vseeno upam, da boste glasovali za obnovitev naših zgodovinskih vezi, ki so se skozi stoletja izkazale za uspešne in so vzbudile zavist celotnega sveta,« je v ponedeljek Škotom sporočil Beckham.

Poziv Beckhama pa je pustil hladne uradne škotske nogometne navijače združene pod imenom Tartan Army, ki močno podpirajo neodvisnost svoje države. »Ne glede na to, kako zelo na Škotskem spoštujemo Davida Beckhama, je njegova kakršnakoli vpletenost povsem nepomembna,« je zatrdil tiskovni predstavnik navijaške skupine Hamish Husband.

Dobrikanje angleških medijev in slavnih angleških osebnosti - med drugim sta se v kampanjo vključila tudi pevca Mick Jagger in Paul McCartney - pa po mnenju Husbanda pri Škotih ne bo obrodilo sadov. »Trenutno angleško izkazovanje ljubezni do Škotov je nepopisno. Debata, ki sedaj v Angliji poteka o Škotski, je prišla z enoletno zamudo. O zadevi bi morali govoriti in razmišljati veliko prej kot sedaj.«