Na zadnji petek v avgustu smo se odpravili v Terme Čatež, kjer smo z že utečeno ekipo kolegov, strokovnjakov za tekaške copate in tekaškimi trenerji opravili drugi del testa jesensko-zimske kolekcije tekaških copat. Tokrat so prišli na vrsto klasični tekaški copati z notranjo učvrstitvijo in hribovski modeli oziroma copati za brezpotja. Katere copate ste testirali tokrat?

Testirali smo klasične tekaške copate z notranjo učvrstitvijo. Ti so izdatno oblazinjeni in imajo pod stopalnim lokom nekoliko bolj trd podplat. Ta učvrstitev zmanjša nagibanje gležnja navznoter, pronacijo, ki se s povečano debelino podplata sicer nekoliko poveča. Debelejši kot je podplat, bolj se nam torej nagiba navznoter. Notranja podpora je pri številnih tekačih zaželena, saj se tako približajo nagibanju gležnja navznoter, ki bi ga sicer imeli z boso nogo.

Drugi tip tekaških copatov, ki smo jih t testirali, pa so bili hribovski modeli oziroma tekaški copati za brezpotja, tako imenovni »trail«. Njihovi značilnosti sta bolj profiliran podplat in večja robustnost.

Katere so glavne razlike med testiranimi razredi?

Tekaško obutev lahko sicer razvrstimo v štiri ali pet razredov. Morda lahko začnemo pri bosi nogi, saj je človek z njo tekel najdaljše obdobje, približno 290.000 let. Minimalistična obutev nas spremlja že približno deset tisoč let, zadnjih štirideset let pa se redno obuvamo v manj in bolj oblazinjene tekaške copate. Te lahko razvrstimo med tekmovalne modele, ki so tanjši in lažji, in bolj oblazinjene tekaške copate, ki so namenjeni za urejene ali manj urejene poti.

Je kateri od copatov tokrat presenetil ali morda razočaral?

Težko je na splošno določiti, kateri copat je presenetil v dobro in kateri v slabo smer. Ljudje smo različni in imamo različne okuse, tudi različne okuse glede tekaške obutve. Del tega okusa določa naša anatomija, drugi del pa naše izkušnje. Za vse modele, ki smo jih testirali, lahko rečem, da so dobri, a s pridržkom – ker niso dobri za vse. Pomembno je, da z nabiranjem tekaških izkušenj sčasoma pridobimo tudi okus za tekaško obutev, ki nam ustreza.

Je kateri od proizvajalcev letos naredil večjo spremembo?

Nobeden. Spremembe niso revolucionarne, so bolj evolucionarne. Iz leta v leto se modeli po malem spreminjajo. Včasih je kakšna rešitev dobra, drugič ni najboljša. To očitno pokaže šele letina. Na primer Asicsov model Kayano je tradiconalno zelo dober, vendar sta mu bila lanska modela GT- 2000 in tudi GT-1000 veliko bolj podobna, kot sta mu letos. Nikejev Lunar Glide je v zadnjih štirih letih vedno bolj čvrst pod stopalnim lokom.

Kakšne copate nam priporočate za jesenske in zimske dni?

Sam poleti veliko raje tečem s tanjšimi in bolj zračnimi modeli. To so tako imenovani tekmovalni modeli. Jeseni in pozimi, ko je bolj hladno, pa raje uporabljam bolj oblazinjene tekaške copate, ki so tudi manj zračni. Takrat, ko je mokro in mrzlo, zelo rad obujem take, ki so vodotesni.