Kako bi pojasnili izbor, saj zraven ni Boruta Božiča in Janija Brajkoviča?

Borut je razočaran, ker ga ne bo v reprezentanci. Odločil pa sem se, da več kot enega ali dva sprinterja ni pametno postaviti na start. Luka Mezgec in Jure Kocjan sta po mojem tehtnem premisleku dobila prednost. Z Borutom sem bil kot športni direktor Astane zraven vse dirke razen zadnjih dveh v Kanadi. Trasa zadnje v Montrealu je zelo podobna tisti v Ponferradi, le da je 80 kilometrov daljša, Božič pa ni zdržal ritma v zadnjem delu. Po mojem mnenju bi moral voziti špansko Vuelto, da bi se lahko pripravil za tako traso. Jani se je delno odločil sam. Tudi v Montrealu in Quebecu ni kazal posebno dobre pripravljenosti. Poleg tega je svetovno prvenstvo malce drugačna dirka. Je premalo borben za drenjanje v koloni, v zadnjih letih je izgubil te danosti. Jani je povsem drug kolesar, kot je bil v Madridu 2005 (osvojil je 11. mesto, op. p.).

Sta zaradi tega Mezgec in Kocjan dobila prednost?

Mislim, da sta boljša izbira. Na dirkah na deloma ozkih cestah, kot je svetovno prvenstvo, je to del naravne selekcije. Mislim, da Kocjan in Mezgec to lahko lažje preživita. Seveda je tak tudi Božič, a prej omenjenima sem dal prednost. Kocjan je v Ameriki dobro dirkal, čeprav je to na drugi celini. Sicer je on deloma uganka, ampak mislim, da ne bom veliko zgrešil, če ga damo na start. Luka Mezgec in Jan Polanc sta tista, ki ju bomo poskušali hraniti za zadnji del.

Vas je Jan Polanc navdušil s pobegi v Kanadi?

Delno. Jan je solidno zagotovilo za dober nastop. Na mladih moramo delati naprej. O tem ni kaj razmišljati, saj bomo s tem čez dve ali tri leta dobili solidno reprezentanco, le izkušnje morajo nabrati in dirkati skupaj. To pa lahko dobijo le na svetovnem prvenstvu, saj le tu vozijo skupaj kot ekipa. Pridejo prvenstva, tudi olimpijski igre, na katerih bo pomembno, kako bodo dirkali kot ekipa. Matej Mohorič bo tudi zato nastopil na vožnji na čas poleg Korena in tudi na cesti bo zraven, čeprav je še ena opcija.

Kristjanu Fajtu ste zaupali pomembno vlogo pomočnika.

Fajt mi vliva zagotovilo, tako kot Kristijan Koren. Kot prvo, da pripelje do cilja in opravi nalogo kot pomočnik. Če bo za Polanca, Mezgeca in Kocjana naredil le pol toliko kot med sezono pokaže v dresu Adrie Mobila in naredi za Mateja Mugerlija in druge, bomo v Ponferradi težko našli boljšega pomočnika. Ni nepomembno, da tudi Adria Mobil zasluži imeti člana glede na vlaganje v ekipo. Ko sem se odločal med njim in Mugerlijem, sem pri Fajtu čutil več motivacije, več pričakovanja za povabilo, imel je boljše nastope na zadnjih dirkah in se bolj podredil pripravi za svetovno prvenstvo.

Naslednje dni bodo pogledi usmerjeni še na enodnevne dirke v Italiji, kjer bodo nastopali Bole, Koren, Polanc in morda še kdo.

Bole ima to težavo, da ni dirkal v elitni konkurenci in te enodnevne preizkušnje v Italiji so prve po daljšem času. Če kolesar ne dirka na tej ravni, je težko primerljiv z drugimi. A dejstvo je, da tudi »leve« dirke ni lahko zmagati. Boletova tegoba je tudi to, da bo pripravljen za 200 kilometrov, kolikor so dolge vse normalne dirke, in ne za 280 kilometrov za svetovno prvenstvo. Svežina lahko pomeni tudi krče. No, kmalu bo jasno, kaj ima v nogah.

Kakšne informacije imate o trasi, na 280 kilometrih bo več kot 4000 metrov višinske razlike?

Na prizorišču še nisem bil, a zbral sem veliko podatkov. Posnetke trase, posnetek španskega prvenstva, opis italijanskega selektorja Cassanija. Naredil sem si predstavo, da je trasa podobna Mendrisiu, Veroni. Po moje pa traso najbolj razkrivajo izbori reprezentanc in potek izbora. Veliko vem o tem, kako se vrtijo v Italiji okoli Nibalija, a Cassani bo zagotovo taktično dirkal drugače kot lani predhodnik Bettini, saj je obrnil tapeto z drugimi fanti. V Španiji je jasno, da bodo dirkali na Valverdeja. Contadorja želi selektor Minguez imeti zraven zaradi pričakovanja javnosti, ko pa gre za Rodrigueza, že nekaj »balinajo«.

Verjetno ste spremljali izbore tudi drugih selektorjev?

Seveda, a imam povsod svoje mnenje. Selektorji velesil so pod mnogo večjim pritiskom. Belgijski skoraj ne more pustiti doma bivšega svetovnega prvaka Toma Boonena, a lahko pošlje na start devet kolesarjev, mi le šest. Bodo pa dirkali na svetovnega prvaka iz Valkenburga Philippa Gilberta. Druge možnosti ni. Boonen bo pač dober pomočnik. Sprinter Bouhanni v Franciji tudi ne more ostati doma. Nemec Degenkolb lahko pride čez klance. Se pa v vseh velikih reprezentancah »grebejo«, da bi bili zraven. Upam, da bomo ponos na reprezentanco popravili tudi pri nas.

To verjetno leti na Simona Špilaka, ki bi se bil najbolj sposoben kosati z Alejandrom Valverdejem in Vincenzom Nibalijem.

Špilak bi bil zagotovo najprimernejši. A je odklonil, siliti pa ne moremo nikogar, ker je učinek negativen. A nehajmo s temo Špilak. Razpravljati o tem je podobno, kot bi govorili, zakaj Peter Sagan noče voziti za Slovenijo.