Veliko truda je v zaključek sezone vložila Atletska zveza Slovenije (AZS). Koliko bo pri tem izkoristka, se bo pokazalo konec tedna, ko bo Ljubljana gostiteljica prvega ekipnega prvenstva Balkana z imenom BalkaNation. Slovenija bo šla po napovedih predsednika AZS Gregorja Benčine odločno v boj za zmago, ki poleg prestiža prinaša enoletno last prehodnega pokala. V vseh 16 disciplinah naj bi tekmovalo osem držav, glavne tekmice gostiteljice pa bodo Turčija, Romunija, Srbija in Hrvaška.

Če je kdo v tej sezoni v slovenski metropoli pogrešal tradicionalni memorial v spomin na Matica Šušteršiča in Patrika Cvetana, ga bo dočakal v soboto. »V tej sezoni smo vse moči združili v sodelovanju z Atletsko zvezo Slovenije. Zadnja disciplina, tek na 100 m, bo memorialna. Glede na to, da smo imeli pretekli konec tedna ekipno državno prvenstvo, je večina atletov ob koncu sezone zelo dobro pripravljena. S tega stališča se obetajo tudi dobri rezultati,« je v imenu AD Mass, po rezultatih in naslovih na domačih tartanskih stezah najuspešnejšega slovenskega kluba, povedal Albert Šoba.

»Po navadi atleti na zadnjih tekmah sezone nastopamo mukoma, tokrat pa bomo z veseljem. Kot kapetan reprezentance lahko rečem, da se vsi zelo veselimo novega izziva, da se ljubiteljem atletike v Ljubljani predstavimo v lepi luči. V boju za visoko uvrstitev bo pomembna vsaka točka,« pravi Primož Kozmus, ki bi moral danes v Posavju predstaviti nov metalski center, a so odprtje zaradi posledic poplav prestavili za nedoločen čas. »Po evropskem prvenstvu v Zürichu sem treniral manj, zato nisem najbolje pripravljen. Menim, da bo konkurenca zame primerna, da bom moral iz sebe iztisniti maksimum, če bom želel poseči po najvišjih uvrstitvah.«

»Z mednarodno tekmo v Ljubljani bomo izpolnili organizacijski cilj, da bomo imeli v Sloveniji dve vrhunski mednarodni prireditvi. Naša želja je, da bi ekipno evropsko prvenstvo Balkana še dve leti potekalo v Ljubljani, preden bi se selilo po drugih državah polotoka,« je sklenil Gregor Benčina.

Pestro dogajanje konca tedna se bo začelo že pojutrišnjem. V petek popoldan, ob 16. uri, bo pred Hišo športa v Ljubljani predstavitev otroške atletike. Dve uri pozneje bo v mestni hiši okrogla miza na temo atletske prihodnosti. V soboto bo že ob 9. uri v hotelu Plaza kongres Balkanske atletske zveze, na katerem bodo prisotna ugledna imena evropske in svetovne atletike, med katerimi bodo Sergej Bubka, Hansjörg Wirz in predsedniki 18 evropskih zvez. Tekmovalni program se bo z odprtjem začel v soboto ob 16. uri, končal pa naj bi se v dveh urah in pol. Pestro bo tudi v nedeljo, ko se bo dogajanje preselilo v Volčji Potok, kjer bo v Arboretumu festival teka in zabave.