Sevanje višje le ob deževnem vremenu

»Veseli smo, da se nam ni treba seliti. Malo smo se uprli, se preselili v višje nadstropje, pri poučevanju uporabili knjižnico in se potrudili, da smo lahko ostali na šoli,« je zadovoljna ravnateljica črnovrške osnovne šole Irena Kenk.

Avgusta so po kanalizaciji izvrtali tri namenske vrtine in postavili cevi z ventilatorji ter na ta način uredili prezračevanje z ustvarjanjem podtlaka. Meritve v začetku novega šolskega leta so spodbujajoče.

»Vrednosti v učilnicah so padle pod 400 bekerelov, tudi pod 200 bekerelov je že šlo. Je pa veliko odvisno od vremena. Pred dnevi, ko je bilo deževno vreme in nizek tlak, se je vrednost v učilnici za biologijo povzpela na 1200 bekerelov,« pojasnjuje Kenkova.

Najmočnejši izvori sevanj na osnovni šoli Črni Vrh, ki jo obiskuje nekaj čez sto otrok, so bili izmerjeni ob stiku talne plošče s stenami. Sevanje je bilo povečano tudi v luknji pri umivalnem koritu, ki je povezan z zunanjim inštalacijskim jaškom. Luknje so zamašili ter zatesnili stike talne plošče s stenami, vendar sanacija ni bila uspešna.

Prisotnost kancerogenega plina, zaradi katerega so v preteklosti obolevali in čezmerno umirali rudarji, bodo na osnovni šoli Črni Vrh s posebnimi aparaturami, ki so postavljene v učilnicah in v telovadnici, merili do konca prihodnjega meseca. Nato bo zavod za varstvo pri delu meritve s 17 merilnikov poslal na odčitavanje na Švedsko.

»V toplih dneh smo lahko veliko odpirali okna, ki jih pozimi, ko se temperature pri nas spustijo na -17 stopinj pod ničlo, ne bomo mogli imeti stalno odprtih. Meritve bodo ponovno opravili januarja ali februarja prihodnje leto, tako da bodo izmerili vrednosti radona v učilnicah še v zimskem času. Šele potem bodo naredili analize in ugotovitve,« je zaskrbljena Kenkova.

Vrtec zaščitili s protiradonsko folijo

Končne ocene analiz bodo predvidoma znane do konca aprila prihodnje leto. Po trenutnih predvidevanjih bo poleg ureditve prezračevanja najverjetneje potrebna tudi sanacija celotnega pritličja starega dela šolske stavbe.

Čezmerno prisotnost radona so na črnovrški osnovni šoli namreč ugotovili med gradnjo novega vrtca, katerega stavba se drži šolske stavbe. Po tleh na novo odprte vrtčevske stavbe so zato položili protiradonsko folijo. Poldrugi milijon evrov vredna naložba je bila dražja za desetino, a novi vrtec s pod 100 bekereli radona v vseh prostorih velja za referenčni objekt zaščite pred radonom v državi.