Nevarnosti uporabe mobilnikov med vožnjo so vsaj od uvedbe zaslonov na dotik jasne vsakemu uporabniku, prenosna okna v svetovno medmrežje pa terjajo precej pozornosti tudi od tistih, ki se prilepljeni na zaslon sprehajajo po ulicah. Skoraj vsak, ki je poskušal brati ali pisati sporočilo med hojo, se lahko z malce sramu spomni pripetljaja, ko se je zaradi pomanjkanja pozornosti (skoraj) zaletel v prometni znak ali kako drugo oviro na pločniku. Če se slučajno zgodi, da smo ta ovira, v katero se priklopljeni sprehajalci zaletijo, mi, pa za njihovo zadrego pokažemo precej malo sočutja.

Da bi se izognili nezaželenemu zaletavanju med pešci, bi nekateri verjetno radi videli, da bi se uporabniki mobilnikov vsaj za tistih nekaj minut v dnevu, ko so zunaj, odpovedali povezanosti in uživali v lepotah narave in pokazali večjo skrb za prometno varnost na pločnikih. V kitajskem mestu Chongqing pa so se očitno odločili preveriti alternativni pristop. Namesto, da bi omejevali uporabo mobilnikov, so se odločili za eksperiment iz sočutja in enega od sprehajališč v mestu opremili s posebnima stezama po vzoru kolesarskih. Ena je namenjena uporabnikom mobilnikov, medtem ko je druga za tiste brez.

Kakšne so posledice, če se znajdete na progi za uporabnike mobilnikov brez njega in obratno, ni znano. Vendar če sklepamo po posledicah za pešce, ki se sprehajajo po kolesarskih stezah pri nas, te vsaj za tiste brez mobilnikov najverjetneje niso preveč hude.