Takšnih domislic nagovarjanja glasbene skupnosti poslušalcev in potrošnikov pozna velik in mali glasbeni biznis na pretek. Seattelska neodvisna založba Sub Pop je v 80. letih nastopila z izdelanim in prepoznavnim dizajnom tako zvoka bendov kot ovitkov in samega imidža, oznaka »grunge« pa se je pretvorila v kodificiran rockovski (pod)žanr. V istem času je v Minneapolisu začela delovati tudi neodvisna založba Amphetamine Reptile, ki je izdaje svoje družine promovirala pod skupno oznako »noise«. »Prilastila« si je noise rock, ki se je razpasel v rockovskem podtalju skozi 80. v 90. leta, in nadaljevala na radikalizaciji njegove tradicije. S prepoznavnimi emblemi in drzno akcijo nastopa in promoviranja, polno humorja in ironije na račun industrije zabave, se je spustila po rokenrol ringlšpilu. Kot Sub Pop je hitro zgradila svojo karizmo na alternativni glasbeni sceni, pri nas, v Ilirski Bistrici, v klubu MKNŽ, pa so imele njene varovanke sredi 90. let redno koncertno postojanko na evropskih turnejah.

Z novim vekom je AmRep poniknila v hibernacijo, je pa družina Toma Hazelmyerja spet zaživela pred štirimi leti, ob praznovanju četrt stoletja od nastanka, in znova stopila skupaj. Ob gostovanju očakov Melvins in Today Is The Day na odru v rojstnem Minneapolisu so nastopile še zasedbe novejšega datuma Gay Witch Abortion, White Drugs in VAZ. Za razliko od Boss Hog, God Bullies in The Thrown Ups, ki so se združili za to enkratno priložnost, so po desetih letih mirovanja ponovno zbrani Hammerhead spet zagnali svojo zvočno drobilko. Z izdajama drugega življenja, Anarcho Retardist Terror Exhibit (2010) in najnovejšim Global Depression, je ta radikalni trio kitare, basa in bobna ostal zvest rušilnemu zvočnemu zidu. Ni klonil pod težo let in nostalgije, ampak je ohranil smernice, začrtane na albumih Into the Vortex (1994) in Duh, The Big City (1996), ki še danes zvenijo prodorno in sveže. Kot da vmes ne bi bilo dolge pavze in glasbenih permutacij. Prihodnji petek lahko preverimo v Murski Soboti, v Mikku, če so tudi v živo ostali tako neomajni kot tedaj, ko so nas sezuli v Ilirski Bistrici.

Z reunioni imen iz 60., 70. in 80. let je nastopil čas tudi za bende iz zadnje dekade prejšnjega stoletja. To jesen bomo deležni še enega koncerta iz zgodovinskega paketa AmRep. V drugi polovici oktobra namreč prihajajo v Kino Šiška še newyorški Helmet z obeleževanjem 20. obletnice izida albuma Betty, brez katere v rocku 90. let ne gre.