Na Dunaj po dobre ideje in navdih

»Ne bi želela kritizirati mesta, v katerem sem se nekoč rodila, vendar je res grozljivo, da je na nekaterih nekoč tako uglednih ulicah že skoraj vsak tretji lokal zaprt in zanemarjen. Ogromno denarja je bilo vloženega v projekt obnove, tako da bi bilo res žalostno, če lastniki ali najemniki zdaj ne bi dali več od sebe. Tisti lokali, ki so odprti, so razen redkih izjem prav dolgočasni,« je bila razočarana ekonomistka Lucija Hren, ki je po rodu Celjanka, vendar že več kot deset let živi in dela na Dunaju v Avstriji. »Vsakemu, pa naj bo lastnik ali najemnik v starem mestnem jedru, bi svetovala, naj pride na ogled Dunaja. Mogoče bo dobil kakšno uporabno idejo, navdih. Ljudje smo pač takšni, da nakupujemo tudi z očmi,« dodaja Hrenova, ki priznava, da jo je Dunaj že na začetku očaral in da se v rojstni kraj občasno vrača samo še zaradi staršev.

Občina je za povezovanje

Da bi mesto zaživelo, bo mestna menedžerka Tadeja Falnoga najprej poskušala povezati vse, ki v njem delajo. Občina je zato s predstavniki 45 različnih ustanov in trgovin podpisala poseben sporazum, v katerem so se vsi zavezali, da bodo pri razvoju starega mestnega jedra na vseh področjih delovali vzajemno. Na občini načrtujejo, da bodo skupaj s podpisniki pripravljali različne projekte. Te bo vsaj na začetku financirala občina, potem pa bodo morali trgovci in gostinci tudi sami prispevati kakšen evro, kar zna biti veliki problem, saj je veliko takih, ki komaj pokrijejo stroške najemnin oziroma pri nizki kupni moči še komaj shajajo. To je bil tudi vzrok, da jih je veliko obupalo in ušlo iz mesta. Občina je zato pred leti sprejela odlok, po katerem lastniki zapuščenih lokalov plačujejo do trikrat višja nadomestila kot ostali. S tem so želeli lastnike prisiliti, da bi lokale oddajali po nižji ceni, samo da ne bi bili prazni. Ideja se je zdela dobra, vendar ni prinesla veliko sprememb. Kar precej je namreč takih lokalov, ki so zaradi finančnih težav lastnikov že pristali v rokah bank.

Mozaike zaščititi pred vandali

Župan Bojan Šrot zagotavlja, da bo občina izkoristila možnost predkupne pravice in odkupila nekatere zapuščene lokale sredi mesta. Med prvimi bo zgradba na Glavnem trgu, v kateri je bila včasih trgovina Maya Maya. Z lastniki so že navezali stik, ker bi radi v zgradbi čim prej uredili predstavitev izkopanin in informacijsko točko. Ravno na Glavnem trgu so namreč arheologi med izkopavanjem nepričakovani našli ostanke poznoantične vile in dva zanimiva mozaika. Barvni mozaik je poškodovan in ga je potrebno popraviti. Po mnenju arheologov bi bilo smiselno, da ga vrnejo na mesto, kjer so ga našli, in zavarujejo s steklom. Šrot nad takšno idejo ni navdušen, ker ima s steklom zelo slabe izkušnje. Steklene kupole, ki ležijo pred Narodnim domov, so že velikokrat razbili vandali. Po njegovem mnenju bi bilo zato bolj pametno, da bi Glavni trg krasila replika, original pa bi hranili v muzeju.