Na Koroškem bodo letošnje lokalne volitve za župane in svetnike pestre tudi zato, ker je še na prejšnjih imela dokaj močan primat stranka SDS, ki pa zdaj kandidatov skorajda nima. Kot kažejo podatki zadnjih državnozborskih volitev, je omenjena stranka v kar treh volilnih okrajih doživela strm padec, saj so trije kandidati skupaj dosegli podpovprečni rezultat. Mnogi to pripisujejo tudi aferi s poslanko Alenko Koren Gomboc, zaradi katere je stranko zapustilo nekaj vidnih članov, vrednih zaupanja. In prav zaradi teh razprtij nekateri napovedujejo, da bo tudi rezultat na lokalnih volitvah kilav. Tega so se očitno zavedli tudi župani, ki so, raje kot s podporo strank, zbirali podpise potencialnih volilcev. Ali pa iz stranke SDS celo izstopili.

Politika je eno, prijateljstvo nekaj drugega

Eden takšnih je ravenski župan Tomaž Rožen, ki bo imel za protikandidata kar svojega poslovnega partnerja Petra Odra – nekdanjega podžupana, s katerim sta solastnika podjetja Eurosplet. Rožen se v bitko podaja kot neodvisen kandidat, ki mu je podporo že ponudila stranka NSi, verjetno pa ga bo podprla tudi SDS. In kako gledata na to, da bosta prijatelja pravzaprav konkurenta? »Politika je eno, prijateljstvo pa nekaj drugega in niti ni nujno, da se v vsem vedno vsi strinjamo. Važno je, da imamo podobna stališča,« odgovarja Oder.

Rožen pa je dejal, da sta imela z Odrom že doslej različna politična prepričanja, a ju to nikoli ni razdvajalo. V največjem koroškem mestu Slovenj Gradcu se bosta za stolček spopadla aktualni župan Andrej Čas in njegov predhodnik Matjaž Zanoškar, ki je Času stolček prepustil na polovici mandata, ker se je odločil ostati poslanec. »Očitno bomo župana dobili v prvem krogu, je pa prav, da imajo ljudje vsaj možnost izbire. Sam sem povsem neobremenjen, saj to zame ni eksistenčnega pomena. Nobenega drugega motiva nimam kot to, da želim dokončati nekatere stvari, ki sem se jih že lotil, pa so z mojim odhodom zamrle,« je dejal Zanoškar. Glede na anonimko, ki je prišla v javnost ravno v minulih dneh in je usmerjena proti aktualnemu županu Času, pa je Zanoškar dejal, da je to, da si pred volitvami tarča zlobnih jezikov, običajno, saj je to skusil tudi sam. Sicer pa se v skoraj vseh koroških občinah, razen na Muti, v kandidaturo podajajo vsi aktualni župani.

Majhne občine, veliko kandidatov

Zanimivo bo v Mežici, kjer se bodo za županski položaj potegovali kar štirje. Poleg aktualnega Dušana Krebla tudi kriminalist NPU Robert Slodej ter Aleš Pustoslemšek in Maks Kragelnik. Mnoge je še najbolj presenetila kandidatura Slodeja, ki se je odločil za zbiranje podpisov, podporo pa mu je že obljubila tudi stranka SD.

Edini, ki svoje mesto prepušča drugemu, je muški župan Boris Kralj, ki pa bo, kljub pravnomočni obsodbi zaradi zlorabe položaja, kandidiral za občinskega svetnika na listi SMC. Mučani pa bodo odločili, ali ga bo nasledil dosedanji podžupan Mirko Vošner, Bogomir Likar ali pa Darko Sahornik. V prvem krogu bodo župana ali županjo zagotovo dobili v Dravogradu, kjer ob aktualni Marijani Cigala kandidira nekdanji komandir tamkajšnje policijske postaje Ferdo Abraham, pa v Črni na Koroškem, kjer se bo z aktualno Romano Lesjak pomeril Marjan Kodrun, in v Radljah ob Dravi, kjer se aktualnemu županu Alanu Bukovniku pridružuje Alenka Helbl, ki je tudi edina kandidatka stranke SDS na Koroškem. Denar za volilno kampanjo pa bodo zagotovo prihranili prevaljski župan Matic Tasič, mislinjski Franc Šilak in župan Ribnice na Pohorju Srečko Geč, saj protikandidatov nimajo. Čeprav je kazalo, da bo podobno tudi v Podvelki, kjer županuje Anton Kovše, pa si njegovega stolčka želijo še vsaj trije: policist Janez Otorepec, podjetnik Miran Reš in Aleksander Golob.