Kar je šef stroke Atletske zveze Slovenije Martin Steiner napovedoval prejšnji mesec po evropskem prvenstvu v Zürichu, se je ta mesec uresničilo. V pisarno AZS na Letališko ulico v Ljubljani je stopil nov obraz, kar zadeva slovensko atletiko, pa stari znanec. Slovenski rekorder v teku na 110 m z ovirami Damjan Zlatnar ima na voljo šest poskusnih mesecev, da upraviči zaupanje vodstva slovenske atletike in podpiše profesionalno pogodbo na področju strokovnega dela.

Predsednik AZS Gregor Benčina uresničuje svojo vizijo vodenja slovenske kraljice športa. Trenutno sta na AZS dva profesionalna delavca, in sicer sekretar Luka Steiner in strokovni sodelavec Zdravko Peternelj. Na uradni spletni strani zveze je sicer še vedno napisan Davor Damjanić, s katerim je AZS prekinila pogodbo že pred meseci. Trije sodelavci na zvezi pa imajo pogodbeni status. Poleg Damjana Zlatnarja poskusno dobo šestih mesecev opravlja še Špela Hus, ki je obula čevlje Žive Kravanje, torej je zadolžena za koordinacijo projektov. Druga ženska na Letališki ulici je Katja Kustec, ki je zadolžena za marketing in je hkrati tiskovna predstavnica. Celotna sezona v slovenski atletiki pa je minila brez dolgoletnega direktorja Borisa Mikuža, ki je brez ohranjanja prijateljskih stikov z najožjimi sodelavci neprostovoljno zapustil nekdanje delovno mesto.

»Kar zadeva prihod Damjana Zlatnarja, na atletski zvezi nismo objavljali razpisa za delovno mesto, ki ga opravlja. Smo se pa pogovarjali z atleti, trenerji in drugimi delavci. Zlatnarjevo ime je bilo iz ust atletskih delavcev največkrat omenjeno, zato smo se odločili za nekakšen konsenz. Verjamemo, da smo se odločili prav in v dobro slovenske atletike,« je pojasnil Luka Steiner.

»Po olimpijskih igrah v Riu de Janeiru bo prišlo do menjave generacij. Da bo čim manj vidna, nas v naslednjih letih čaka veliko dela. Martin Steiner bo sicer še naprej opravljal funkcijo predsednika strokovnega sveta, sam pa bom imel veliko dela s pripravami materialov in predlog,« pravi Damjan Zlatnar.

Največ dela slovenski atletiki trenutno povzroča organizacija evropskega ekipnega prvenstva, ki bo 20. septembra v Ljubljani. Slovenija se je kot nova članica balkanske druščine resno lotila projekta. Ljubitelji atletike bodo lahko v Ljubljani videli najboljše slovenske atlete, kar ni praksa zadnjih let. Med 16 disciplinami (po osem moških in ženskih) je Slovenija kot domačinka izbrala takšne, da bodo lahko svoje znanje pokazali Primož Kozmus, Žan Rudolf, Martina Ratej, Tina Šutej, Snežana Vukmirović, Marina Tomič in Maruša Mišmaš. S tribune pa jih bosta spremljala tudi predsednik Evropske atletske organizacije Hansjörg Wirz in eden najboljših atletov vseh časov Sergej Bubka, ki bosta v kratkih časovnih intervalih znova v Sloveniji.