V torek se je vreme kot naročeno obrnilo ljubiteljem zelenih površin in suvanja bele žogice v prid. Bil je vroč in popoln poletni dan. Na golf igrišču ob gradu Mokrice se je odvijal že šesti Dnevnikov Pro Am turnir za pokal Debitela. Na turnirju, ki ga organizirata časopisna hiša Dnevnik in Profesionalno združenje za golf Slovenija (PGAS), je igralo 18 ekip, med katerimi je bilo veliko stalnih partnerjev teh srečanj, pojavili pa so se tudi novi igralci in novi prihodnji igralci. V času turnirja so namreč potekale učne ure golfa pod budnim očesom profesionalnega učitelja golfa Christiana Fadinija, skoraj vsi udeleženci teh ur pa se bodo sodeč po začetniškem navdušenju prav gotovo vračali na golf igrišča.

Tega tradicionalnega dogodka se igralci in poslovni partnerji veselijo vsako leto. Nekateri med njimi so stalni gostje mokriške zelene oaze, nekateri pa le priložnostni igralci, ki jim ta srečanja prinesejo nova znanstva ali pa se njihova prijateljstva na zelenicah še poglobijo, kar je tudi prvotni namen te vse bolj uveljavljene in tudi vse bolj cenovno dostopne igre. Da je ta tradicionalni turnir tudi letos požel velike pohvale in predvsem domov pospremil zadovoljne igralce, pa gre zahvala prav gotovo zvestim prijateljem in sponzorjem naše medijske hiše. Nekateri med njimi ostajajo že kar tradicionalni spremljevalci dogodka, to so Debitel, Summit Leasing, Panna in Manner, letos pa so se jim pridružili še Wiener Städtische, Zepter Slovenija, Kobilarna Lipica in Kompas. Vsem sponzorjem se je za izkazano zaupanje zahvalil idejni oče projekta Dnevnikovih golf turnirjev, pomočnik direktorice trženja na Dnevniku Miha Vrbinc.

Zelo družaben način igre

Bogdan Palovšnik, generalni sekretar PGAS in vodja golfskega igrišča na Mokricah, je bil zelo zadovoljen z lanskim načinom igre, zato se je tudi letos odločil za sistem shamble in svojo odločitev pojasnil: »Tak način se je lansko leto izkazal kot zelo dober. Gre za zelo družaben način igre, pri katerem vsi člani ekipe izvedejo začetni udarec pri vsaki luknji, nato pa se izbere najboljšo žogico in s tega mesta vsak s svojo žogico igra do konca.«

Ekipo so sestavljali štirje člani, en član PGAS in trije amaterji. Za rezultat ekipe sta se upoštevala najboljša rezultata stableford na posamezni luknji. Pri golfu je vsak igralec sodnik svoje igre, tekmovalno komisijo pa so sestavljali Bogdan Palovšnik, Gregor Vehovec in Boris Košuta.

Idilično igralno okolje z naravnimi ovirami

Golf igrišče Mokrice ima 18 igralnih stez, ki jih povprečen igralec odigra v šestih urah. Velja za eno zahtevnejših igrišč v Sloveniji, zaradi svoje konfiguracije pa še vedno predstavlja izziv tudi za tiste, ki ga že poznajo. Igra, ki na Mokricah teče ob idiličnem srednjeveškem gradu, mimo nasadov hrušk, ob jezeru in skozi stoletne gozdove je bila kljub vročemu torkovemu dnevu zaradi razmočenega terena letos nekoliko težja, po besedah profesionalnih igralcev pa mogoče tudi malo upočasnjena. »Igrišče je bilo zaradi dežja v preteklem tednu na nekaterih delih res nekoliko razmočeno, imeli smo tudi dva padca, ki sta bila le neprijetna in na srečo ni bilo poškodb. S turnirjem pa smo na splošno zelo zadovoljni. Kaj bi spremenil naslednje leto? Vse bi ponovil in še izboljšal, predvsem pa bi pred turnirjem naročil manj dežja,« je bil ob koncu turnirja zelo zadovoljen in nasmejan Bogdan Palovšnik.

Boris Košuta, predsednik PGAS, je bil nad torkovim turnirjem in organizacijo dogodka navdušen in še dodal:

»Upam, da se bo zaradi takih srečanj na res čudovitem igrišču in popularizacije golfa zopet začelo povečevati tudi število amaterskih igralcev.«

Borut Razdevšek, direktor Debitela, je bil z rezultatom in ekipo, s katero je igral, zelo zadovoljen ter je povedal, da so bili v njegovi ekipi vsi zaposleni v Debitelu. Igranje golfa v podjetju včasih tudi združijo s kakšnim »brainstormingom«. Zadovoljen pa je bil tudi s sistemom shamble. Na turnirju mu je med drugim zanimivo druženje s profesionalnimi igralci, opazovanje njihove igre in dragoceno znanje, ki ga dobi skozi igro.

Učenje zahteva potrpežljivost, igra pa spoštovanje

Christian Fadini, ki golf poučuje v Zagrebu, je bil nad začetniki, poslovnimi partnerji in njihovimi prijatelji, ki so se mu pridružili na treh učnih urah golfa za začetnike, navdušen. »Vsem udeležencem se vidi, da se trudijo. Eden je golf že igral pred leti in mislim, da smo ga danes ponovno navdušili za to družabno igro. Pri učenju golfa je pomembno, da si vztrajen. Niso pomembne mišice, pomembni sta tehnika in potrpežljivost. Ko se učiš golfa, gre znanje vseskozi malo gor in malo dol, pri tem je pomembno le, da ne obupaš. Golf je igra vztrajnih. Je pa sčasoma postal tudi zelo dostopen šport. Začetna šola golfa znaša 40 ur, kar nanese približno 1000 evrov. Opremo si lahko sposodiš, cenovno pa lahko potem strošek golfa primerjaš s smučanjem. Treba pa si je vzeti čas,« je pojasnil Fadini in dodal, da bo glede na izkazano navdušenje prav gotovo katerega od torkovih učencev še videl na golf igriščih.

Vsi udeleženci šole golfa so med drugim prejeli tudi poučno knjigo mag. Janka Araha Iz sveta golfa IV., Pravila lepega vedenja in pravila o igri, palicah ter žogici, v kateri lahko med drugim preberejo: »Samo poštenost igralca, obzirnost do drugih igralcev, spoštovanje pravil, vljudnosti, športnega vedenja in zdrave tekmovalnosti so ravnanja v duhu golfske igre.«

Nagrade in pokali najboljšim

Prvo neformalno priznanje in nagrade so tako začetniški igralci golfa dobili od svojega učitelja. Tisti, ki so se pomerili na turnirju na mokriških zelenicah, pa so bili v glasbeno obarvanem večeru, v elegantni restavraciji na gradu Mokrice deležni še posebne pozornosti, nagrad in priznanj.

Prvi na odru je bil zmagovalec za udarec najbližje zastavici s terase Borut Završan. Nagrado, tiskalnik znamke Xerox, je prispeval in podelil direktor podjetja Panna Boštjan Rueh. Sledili so mu najboljši torkovi igralci. Prva bruto ekipa je bila PGA 2 v sestavi Gregor Slabe, Rok Bohinc, Frančišek Dobida in Sandi Strmec. Druga bruto ekipa je bila Debitel 1 v sestavi Janez Grilc, Borut Razdevšek, Gregor Kopčavar in Bojana Prinčič. Z enakim številom točk v bruto seštevku je bila tretja klicana na oder ekipa PGA 1 v sestavi Daniel Kraljič, Renato Krajnc, Boris Kikelj in Zoran Leban Trojar.

Prva neto ekipa je bila PGA 7 v sestavi Miha Studen, Gorazd Bizjak, Alenka Vogrinec in Peter Fridl, sledila jim je ekipa Dnevnik 1 v sestavi Adam Osmančević, Slavko Štampek, Velko Glaner in Marko Mlakar. Tretja v neto seštevku je bila ekipa Summit Leasing 1, ki so jo zastopali Matjaž Car, Mitja Otorepec, Tomaž Lozar in Lothar Schupet.

Letos je nagrado in pokal za najdaljši udarec med ženskami odnesla Slavica Suklan Umek, njena žogica je letela kar 161 metrov, najdlje med moškimi pa je udaril Sandi Strmec, in sicer 240 metrov. Najboljši bruto amater je letos postal Sandi Strmec, najboljši neto amater pa Marko Mlakar.

Vsem nagrajencem in sodelujočim na turnirju gredo še enkrat posebne čestitke in pohvale, sponzorjem pa je Miha Vrbinc ob koncu srečanja namenil še posebno zahvalo.

»Spoštovani poslovni partnerji, sponzorji in kolegi, brez vaše podpore in sodelovanja bi težko izpeljali tako uspešen dogodek, kot je bil današnji. Vsem skupaj res iskrena hvala! Glede na energijo, dobro igro in odlično udeležbo pa vem, da se prihodnje leto zopet vidimo!« je sklenil Vrbinc.