Neil Young je pred desetletji pel, da »rock n' roll ne more nikoli umreti«, vendar frontman skupine Kiss, Gene Simmons, meni drugače. V intervjuju za revijo Esquire je predrzno izjavil: »Rock je dokončno mrtev. A smrt ni bila naravna, ni umrl zaradi starosti. Bil je umorjen.« Simmons za to ne krivi mešanja različnih glasbenih zvrsti, pomanjkanja idej ali česa podobnega, temveč deljenje datotek in glasbe, kakor tudi, da nihče »ne ceni več glasbe dovolj, da bi zanjo plačal«.

Glasbo je veliko lažje deliti, kot pa jo pisati

In ravno nekaj dni po njegovih besnih izjavah so irski legendarni rokerji U2 svoj prvi album po petih letih izdali na Applovi storitvi iTunes, kjer je brezplačno na voljo kar 500 milijonom uporabnikov. »To je najbolj oseben album, ki smo ga izdali, med pol milijarde ljudi pa se lahko razdeli le s pritiskom na en gumb,« je frotman skupine Bono opisal album Songs of Innocence, na katerem je enajst pesmi. »Če bi le bilo pisanje pesmi tako enostavno, kot je njihovo deljenje,« je pripomnil.

Simmons prst krivde za smrt rocka usmerja v belce. »Mislim, da se je deljenje glasbe in vsega drugega predvsem razpaslo med mladimi belci srednjega in višjega razreda, ki se jim zdi, da jim pripada nekaj brezplačnega, saj so na to navajeni,« je prepričan. »To je zelo slabo za nove skupine, saj nimajo najmanjše možnosti. Če igraš kitaro, je skoraj nemogoče,« pravi. Tudi sinu Nicku polaga na dušo, da je bolje, če namesto pisanja pesmi in igranja kitare raje samo poje pod prho ali pa se prijavi na kakšen izbor talentov. »Kje je naslednji Bob Dylan? Kje so nasledniki Beatlov? Kje so pisci besedil? Številni so tako potisnjeni v ozadje, da za preživetje pišejo pesmi za pop glasbenike,« razloži.

Pri nas z brezplačnim albumom prvi Magnifico

Tudi skupina U2 se zaveda, da se albumu že nekaj let ne piše preveč dobro. Bono je bil že po izdaji prejšnjega albuma No Line on the Horizon leta 2009 – čeprav so ga sčasoma prodali več kot pet milijonov primerkov – razočaran nad odzivom poslušalcev in kupcev, ter že takrat za Guardian izrazil skrb, da je album postal že skorajda »izumrla vrsta«. Objava brezplačnega albuma priznane skupine na spletu je sicer redka. Skupina Radiohead je leta 2007 izdala album In Rainbows, uporabniki pa so za prenos plačali, kolikor so želeli. Isto leto je Prince bralcem britanskega tabloida Mail on Sunday brezplačno podaril album Planet Earth, tri leta kasneje pa so v Veliki Britaniji ob časopisih Daily Mirror in Daily Record brezplačno podelili še album glasbenika 20Ten.

Podobno je bilo tudi v drugih evropskih državah. Pri nas je na takšno idejo že leta 2007 prišel Magnifico, ki je 100.000 primerkov albuma Grande Finale brezplačno razdelil bralcem Dela, s čimer je postavil nov mejnik na slovenskem glasbenem prizorišču. Leta 2011 pa je bil na spletni strani regionalne MTV na voljo brezplačen prenos albuma Perspektiva beograjske skupine S.A.R.S., ki si ga je v enem mesecu naložilo več kot 21.000 uporabnikov.

Najbolj priljubljene pesmi in albumi

Med glasbo, ki so jo uporabniki največkrat (brezplačno) naložili na računalnik, je bil v Veliki Britaniji najbolj priljubljen pop. Na prvem mestu je pesem Blurred Lines (Robin Thicke), sledijo pa Someone Like You (Adele), Moves Like Jagger (Maroon 5 FT Christina Aguilera), Somebody That I Used To Know (Gotye FT Kimbra) in I Gotta Feeling (Black Eyed Peas). Kar 27 najbolj priljubljenih pesmi v zgodovini nalaganja glasbe so si uporabniki naložili v več kot milijon primerkih.

Skorajda iste pesmi se znajdejo tudi na ostalih seznamih največkrat prenesenih pesmi, med najbolje prodajanimi albumi (tudi na iTunes) pa so se znašli: Adele: 21, Ed Sheeran: +, Emeli Sandé: Our Version Of Events, Mumford & Sons: Sigh No More, Kings of Leon: Only By The Night, Lady Gaga: The Fame Monster, Rihanna: Loud, Coldplay: Mylo Xyloto, Mumford & Sons: Babel, Bruno Mars: Doo-Wops & Hooligan.

»Te obrti je konec,« je še vedno prepričan pevec skupine Kiss. »In to nam je, vsaj delno, prinesla vsa ta tehnologija. Kje je naslednik albuma Dark Side of the Moon? Sedaj, ko industrija snemanja albumov skorajda ne obstaja več, sploh ni več možnosti za nastanek česa takšnega. Obstaja razlog – poleg običajnih ritotresočih priljubljenih izvajalcev -, da je nekaj največji skupin na svetu, ki so bile na številnih turnejah, že toliko starih, kot sem sam,« je zaključil.

Na Simmonsove izjave so se odzvali številni svetovno priznani glasbeniki, skupina Foo Fighters pa je na svojem facebook profilu objavila povezavo na intervju z njim in pripisala: »No, no, ne tako hitro, gospod bog groma.« Frontman Dave Grohl in skupina bodo namreč skušali rock »oživiti« že 10. novembra, ko bo izšel njihov najnovejši album Sonic Highways.